Travel guide: Copenhagen, Denmark (Day 1)

Last Friday my mom and I hopped on a plane to Copenhagen. We both wanted to visit this Danish city for years and, after my birthday, we decided to just go. We flew on Friday evening to Copenhagen and flew back to The Netherlands on Monday evening, which meant we had 3 full days there.
Funnily enough, when we got back, I read that Lonely Planet had named Copenhagen the no. 1 city to visit in 2019. So I thought, why not share our itinerary with you.

Here is the itinerary of our first day. Make sure to keep an eye on my blog for the itineraries of day two and three.

SIGHTS
travelguide-copenhagen-littlemermaid (1) travelguide-copenhagen-littlemermaid (2)
– Little Mermaid
The Little Mermaid is the most famous sight in Copenhagen. This statue stands at the site of the water since 1913. It is based on character by writer H.C. Anderson and it was a gift from the Carlsberg brewery. I must say; do not get your hopes up. This is a small statue (true to size?).

travelguide-copenhagen-kastellet (1) travelguide-copenhagen-kastellet (2)
– Kastellet

The Kastellet is a small fortress. Apparently it was built in the 17th century as home for the army that protected Copenhagen. Nowadays, there are still people living here, and most of them still work for the army.

travelguide-copenhagen-amalienborg (2) travelguide-copenhagen-amalienborg (1)

– Amalienborg
Amalienborg is the palace of the Danish royal family. It exists of four buildings that surround a square. It is guarded by soldiers with fur hats. One of the buildings is open to the public. At 12 o’clock you can see the changing of the guards (similar to the one at Buckingham Palace in London).

travelguide-copenhagen-frederikskirke (1) travelguide-copenhagen-frederikskirke (2)
– Frederiks Kirke

The Frederiks Kirke is a church which is partly made of marble. Not only the outside is impressive (that massive green roof!) but the inside is lovely too, with all the blossoms hanging.

travelguide-copenhagen-designmuseum (1) travelguide-copenhagen-designmuseum (2)
– Design Museum
Danish design is quite famous, so I felt like I had to visit the Design Museum. Here you will find a lot of art from Europe and Asia (turns out the minimalistic Japanese style is similar to the minimalistic Scandinavian style). There is also a room with a lot of “famous design chairs” which was very interesting.

travelguide-copenhagen-nyhavn (1) travelguide-copenhagen-nyhavn (2)
– Nyhavn

Nyhavn is probably the most photographed place in Copenhagen. Everyone recognizes these colorful houses in the harbor. There are loads of restaurants and cafes around the canal, but be aware..they are expensive. If you have some time, a boatride is a good idea. We took one that showed us a few different places in about one hour.

FOOD
travelguide-copenhagen-lagkadehuset (1) travelguide-copenhagen-lagkadehuset (2)
– Lagkadehuset
Address: Many locations in Copenhagen
Lagadehuset is a bakery chain in Copenhagen. Besides bread, they sell sandwiches, Danish pastries and coffee and tea. My mom and I went here for breakfast and both had some skyr with granola, a cup of tea and a cinnamon bun. Everything tasted fine.

travelguide-copenhagen-tonkin (2) travelguide-copenhagen-tonkin (1)
– Tonkin
Address: Dronningens Tværgade 12, Copenhagen
Tonkin is a Vietnamese restaurant. We saw it on a walk around the city and decided to sit down for lunch. My mom and I both got Banh Mi sandwiches; she ordered one with chicken and I went for one with beef, but of course we shared them. They were delicious and tasted very similar to the one I had in Vietnam.

travelguide-copenhagen-barburrito (1) travelguide-copenhagen-barburrito (2)
– Barburrito
Address: Skindergade 36, Copenhagen
Barburrito is a little Mexican restaurant. If you want to go here do not forget to make a reservation, because it can get busy. The tacos were delicious; we had some with chicken, with shrimp and with sweet potato.

travelguide-copenhagen-espressohouse
– Espresso house
Address: Many locations in Copenhagen
Espresso house is the Scandinavian version of Starbucks and you will find them all over the city. It is the perfect place to sit down with a cup of coffee or tea and a little Danish pastry.

STAY
travelguide-copenhagen-thesquarehotel (1) travelguide-copenhagen-thesquarehotel (2)
– The Square Hotel

Address: Rådhuspladsen 14, Copenhagen
Because this was a kind of last minute trip, we did not have a lot of choice. After doing some research we booked a room at The Square Hotel and it was great. The location was perfect; close to the metro/train station and to restaurants and many sights. The room was clean and the staff was kind.

-> If you have been to Copenhagen, I would love to hear your recommandations, because I would like to visit Copenhagen again in the future.

Vorige week vrijdag stapten mijn moeder en ik op het vliegtuig naar Kopenhagen. We riepen al jaren dat we deze Deense stad een keer willen bezoeken, en na mijn verjaardag besloten we om het gewoon te doen. Vrijdagavond vlogen we naar Kopenhagen en maandagavond vlogen we weer terug naar Nederland. Dit betekent dat wij drie hele dagen in Kopenhagen hadden.
Twee dagen nadat wij terug waren, las ik dat Lonely Planet Kopenhagen als nummer 1 stad voor 2019 had uitgeroepen. Daarom dacht ik, ik ga onze planning met jullie delen.
Dit is de planning van dag een. Houd mijn blog in de gaten voor de van dag twee en dag drie.

ZIEN
– De kleine Zeemeermin
De kleine Zeemeermin is de meest bekende bezienswaardigheid in Kopenhagen. Dit beeld is gebaseerd op een karakter van schrijver H.C. Anderson en was een cadeau van de Carlsberg brouwerij. Verwacht er niet te veel van, het is een klein beeld.

– Kastellet
Het Kastellet is een kleine vesting. In de zeventiende eeuw woonde het leger die Kopenhagen beschermde hier. Ook nu schijnen er nog mensen te wonen die voor het leger werken.

– Amalienborg
Amalienborg is het paleis van de Deense koninklijke familie. Het bestaat uit vier gebouwen en een plein. Er lopen “guards” rond met bontmutsen. Een van de gebouwen is open voor publiek. Om twaalf uur kun je op het plein de “changing of the guards” (vergelijkbaar als dat bij Buckingham Palace) zien.

– Frederiks kerk
De Frederiks kerk is een kerk die voor een gedeelte bestaat uit marmer. Niet alleen de buitenkant is indrukwekkend (de enorm grote groene koepel), ook de binnenkant ik erg mooi.

– Design Museum
Deens design is vrij bekend, dus ik wilde graag het Design Museum bezoeken. Hier vind je veel kunst uit zowel Europa als Azië (de Japanse minimalistische stijl lijkt zeer veel op de Scandinavische minimalistische stijl). Er is een kamer met veel beroemde stoelen, dit vond ik erg mooi om te zien.

– Nyhavn
Nyhaven is waarschijnlijk de meeste gefotografeerde plek in Kopenhagen. Iedereen herkent de gekleurde huisjes in de haven wel. Langs het kanaal zijn veel restaurants en cafes, maar pas op een hapje of drankje is hier erg duur. Als je wat tijd over hebt, is het leuk om een boottochtje te maken door de kanalen van Kopenhagen.

ETEN
– Lagkadehuset
Adres: Diverse locaties in Kopenhagen

Lagkadehuset is een bakkerij-keten in Kopenhagen. Naast brood verkopen zij sandwiches, gebakjes en koffie en thee. Mijn moeder en ik ontbeten hier de eerste ochtend met skyr en granola, een kop thee en een kaneelbroodje. Dit smaakte allemaal prima.

– Tonkin

Adres: Dronningens Tværgade 12, Kopenhagen

Tonkin is een Vietnamees restaurant. We liepen er toevallig langs en besloten hier te gaan lunchen. Mijn moeder en ik bestelden beide een Banh Mi sandwich (mij moeder met kip en ik met rundvlees) en deelden deze. Het smaakte prima, vergelijkbaar met de Banh Mi die ik in Vietnam had gegeten.

– Barburrito
Adres: Skindergade 36, Kopenhagen

Barburrito is een klein Mexicaans restaurant. Vergeet niet om een plekje te reserveren, deze tent is klein en populair bij studenten, dus het kan druk zijn. De tacos waren heerlijk; wij kozen voor de taco’s met kip, met garnalen en met zoete aardappel.

– Espresso house
Adres: Verschillende locaties in Kopenhagen
Espresso house is de Scandinavische versie van Starbucks en op elke hoek van de straat zit er wel een. Het is een goede plek om even je voeten wat rust te geven of om even op te warmen. Ze verkopen naast koffie en thee ook koekjes en gebakjes.

SLAPEN
– The Square Hotel
Adres: Rådhuspladsen 14, Kopenhagen
Omdat deze trip vrij last minute was, hadden we niet veel keus mee qua hotels. Na wat research besloten we een kamer in The Square Hotel  te boeken en dat was een goed idee.
De locatie was perfect; dichtbij de metro en trein stations en op loopafstand van veel restaurants en bezienswaardigheden. De kamer was schoon en het personeel was vriendelijk.

-> Als jij in Kopenhagen bent geweest, hoor ik graag je aanbevelingen, want ik hoop in de toekomst Kopenhagen nog een keer te bezoeken.


2 thoughts on “Travel guide: Copenhagen, Denmark (Day 1)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s