Tips: Backpacking solo vs. backpacking with a friend

DSCN5204
When I tell people that I have been backpacking alone, people always ask “Alone? Isn’t that scary”, “Didn’t you feel alone”…etc. The truth is solo-backpacking is not for everyone. Yes you will meet loads of awesome likeminded social people, but there will also be times where it is just you…alone…
Solo-backpacking works for me because I am indepedent and an introvert. Before I went backpacking alone, I had done some travelling with family and friends, and lived on my own for years. I think these things definitely made solo backpacking easier.
During my past two trips through Southeast Asia, which both lasted around 3 months, I travelled by myself, I travelled with a friend from home and I travelled with people I met during these trips. And I have to say that is the best combo in my opinion.

If you are not sure wether or not solo backpacking is for you (it really is not that scary), then read my pros and cons lists below.

Pros and cons of solo backpacking
Pros
1. Doing your own thing
The first pro of solo backpacking (or solo travelling in general) is that you can do your own thing. You have the freedom to go where ever you want to go, whenever you want to go. Although it is not an important point for everyone (some people can easily adjust their plans), to me it is, because I always have a list of things that I want to do and see.

2. You meet people easily
Another pro of solo backpacking is that you get to meet a lot of people. You have to in order to function. Wether it is just a simple “Hello” and “Bye” to your dorm-mates, or a more laid back conversation about where you have been and such, when you are alone you can easily talk to people and people approach you sooner.

3. Getting out of your comfort zone
Solo backpacking changed me in so many ways. Because I was alone a lot, I had to do things myself, take initiative myself and also, I took the oppertunity to do things that were out if my comfort zone.

Cons
1.
You are alone a lot
Not always, but you will be alone a lot. You might have to go on tours by yourself (but you can meet people there) or eat by yourself. Also, you are making memories that you can not share with others from home.

2. You have to look out for yourself and your stuff
When you are travelling alone, you need to look out for yourself and your stuff. That means that you have to look out all the time, which can make you very tired.
3. Everything is more expensive
A dormbed is usually cheap, but you do have to share the room with others. When you are travelling with a friend you can stay in a private room or 2 persons hotelroom. Both can be cheaper than a dormbed and give you more privacy. Also, when you are travelling with someone, you can share foods and daily products, which is cheaper than when you have to buy everything yourself.

Backpacking with a friend or fellow-traveller can be great because you always have someone around you. Someone to talk to, share memories with and someone who can look out for you. But it also means that you might have to be flexible with your plans and activities.

-> What do you prefer, backpacking solo or backpacking with a friend? Let me know in the comments.

Als ik mensen vertel dat ik alleen heb gereisd, vragen mensen altijd “Waarom? Is dat niet eng?, “Was je niet eenzaam?”…etc. Alleen reizen is niet voor iedereen. Ja je ontmoet veel gezellige mensen, maar er zijn ook tijden dat je alleen bent.
Solo backpacking werkt voor mij omdat ik zelfstandig en een introvert ben. En voordat ik alleen op reis ging, had ik al gereisd met familie en vrienden, en jaren op mezelf gewoond. Ik denk dat alleen reizen hierdoor makkelijker voor mij was.
Tijdens mijn twee trips door Zuidoost Azië, die beide drie maanden duurden, heb ik zowel alleen gereisd, als met vrienden van thuis en met mensen die ik tijdens het reizen had leren kennen. En ik vind dat de leukste combinatie.

Als je niet zeker weet of solo backpacking iets voor je is (het niet zo eng als het klinkt) dan kun je hierover mijn plus – en minpunten lijstje doorlezen.

Plus- en minpunten van solo backpacking
Pluspunten

1. Je eigen plan volgen
Het eerste pluspunt is dat je kan doen wat je wilt wanneer je dat wilt. Ondanks dat dit niet voor iedereen een belangrijk punt is, vind ik dit wel belangrijk. Ik heb namelijk altijd wel een lijst met dingen die ik wil doen en wat ik wil zien.

2. Makkelijk mensen ontmoeten
Ook leer je als je alleen bent sneller mensen kennen. Je moet wel. Of het nou een simpele “Hallo” of “Doei” is tegen een kamergenoot, of een uitgebreid gesprek over je reis, als je alleen bent spreken mensen je makkelijker aan.
3. Uit je comfort zone
Alleen reizen heeft mij veranderd. Omdat ik alleen was, moet ik zelf dingen ondernemen en initiatief nemen.

Minpunten
1. Je bent veel alleen

Je zult niet altijd alleen zijn, maar wel veel. Misschien moet je alleen op een tour (ookal ontmoet je daar vaak wel andere mensen) of alleen eten. Ook maak je veel herinneringen zonder dat je die met iemand (van thuis) kan delen.
2. Je moet goed op jezelf letten
Als je alleen reist, moet je goed op jezelf en je spullen letten. Dat betekent dat je altijd op je hoede bent, en dat kan vermoeiend zijn.

3. Alles is duurder
Een bed in een dorm is vaak goedkoop, maar je moet dan wel de ruimte delen met anderen. Als je met een vriend(in) of medereiziger reist, kun je eigen kamer in een hostel boeken of een 2 persoons hotelkamer. Beide kunnen goedkoper zijn dan een bed in een dorm en je hebt ook meer privacy. Daarnaast kun je, als je samen reist, ook de kosten van eten en dagelijkse producten delen.


Reizen met een vriend(in) of een mede-reiziger kan fijn zijn omdat je altijd iemand bij je hebt. Iemand om mee te praten, herinneren mee te delen en iemand die op jou en jouw spullen kan letten. Maar dat betekent soms wel dat je flexibel moet zijn met je plannen.

-> Wat vindt jij leuker, alleen reizen of reizen met een vriend(in)? Laat het mij weten in d comments.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s