Spotlight on: YO! Sushi- Sushi School

yosushisushischool (2)
During my two day-trip to London with my mom, we went to the YO! Sushi ‘Sushi School’ at YO! Sushi St. Pauls. Because we both like sushi and cooking, I thought it might be a great activity for us, and our expectations were high.
When we arrived we were seated in a part of the restaurant that was for the cooking class. There were 3 tables, we were with 14 people and there were two instructors. After a short introduction, everyone put on special gloves and rubbed them in with olive oil.

yosushisushischool (4)yosushisushischool (5)

First we learned how to make a cucumber maki (this is a type of sushi with nori on the outside). We did not have to prepare the rice because they had already done that, so we could immediately start with the ‘rolling’. One of the instructors was standing close to our table, the other one we could follow on a tv screen. We also got a little instruction book, so we could see what we had to do in there as well. This one was quite easy to make, because it was small and we had to make it squared. I have to admit that I have made sushi before at home, so I knew the basiscs from Youtube.
The second roll we made was a mini iso with egg and cucumber. This one had rice on the outside, so it was a little bit more difficult. But with the clear instructions from our instructors, it turned out fine. It was also a lot of fun to make this one, because you need to slap the rice for a few minutes so that it sticks together better.
Next up was salmon nigiri. For this type of sushi we had to take two little balls of rice and put them between our thumb and index finger and then put a slice of salmon on top.
When we were done with this nigiri, we made two types of gunkan. This looks like two little nori cups that you could fill with seaweed or something that looked like caviar. It looks difficult but it is actually easy to make.
The last type of sushi we learned in the first part was a California hand roll. It was a little difficult to get the perfect ‘hand roll’ but it looked ok.
Then it was finally time to eat! The intructors cut our rolls for us and we got about 20 minutes to enjoy our sushi, snap some photo’s and talk to each other.

yosushisushischool (3)yosushisushischool (1)

After half an hour it was time for round two. First we learned how to make a futomaki. This is a roll with nori on the outside and on the inside. I had never made this one before, but I was surprised how easy it was.
The last one we made was the big California iso. This roll has rice on the outside and crab on the inside. We had to use a lot of rice and it turned out to be a huge roll!
Afterwards they offered us some type of dumplings to eat, gave us a goody bag with chopsticks and a bamboo mat, and then it was the end.

I can not tell you how much I enjoyed this class. Eventhough I had made sushi before, I learned so many tricks from the intructors. It was great that we could just sit at a table and do the course, the intructors were amazing and the sushi turned out delicious. I had even made so much sushi, I could not eat it all. Sadly our hotelroom did not have a fridge, so we had to throw the leftover sushi away the next morning.
I would highly recommand taking a sushi class at Yo Sushi if you like sushi and cooking. We were there from 6 PM until 9 PM, it costs 30 pounds for one person/ 50 pounds for two people, and is worth every penny!

Tijdens mijn twee daagse trip naar Londen met mijn moeder, gingen wij naar de YO! Sushi ‘Sushi School’ bij YO! Sushi St. Pauls. Omdat wij beide van sushi en koken houden leek mij dit een leuke activiteit. Onze verwachtingen waren dan ook hoog.
Toen we aankwamen konden we zitten aan een van de drie tafels die waren klaargezet voor de cursus. In totaal waren we met 14 mensen en twee instructeurs. Na een korte introductie deed iedereen handschoentjes aan en konden we beginnen.

Eerst leerden we hoe we een komkommer maki maakten. Bij deze sushi soort zit het nori aan de buitenkant. We hoefden de rijst niet klaar te maken, dat hadden de instructeurs al gedaan, dus we konden direct gaat rollen. Een van de instructeurs stond tegenover onze tafel, de andere stond verder op en die konden wij volgen op een tv scherm. Ook kregen we een instructieboekje zodat we konden zien wat de stappen waren. Deze type sushi was vrij makkelijk te maken, omdat het klein was en vierkant. Ik had thuis al vaker sushi gemaakt met behulp van Youtube, dus de basis van het sushi rollen beheerste ik al.
De tweede roll die wij maakten was een mini iso met omelet en komkommer. Omdat deze roll rijst aan de buitenkant had, was die iets moeilijker te rollen. Maar met de duidelijke tips van de instructeurs was het goed te doen. Deze was ook leuk om te maken, omdat je de rijst moest slaan zodat het aan elkaar ging plakken.
Hierna maakten wij een zalm nigiri. Je maakt twee balletjes rijst en doet die tussen je duim en wijsvinger om het vierkant te maken. Dan doe je een plakje zalm erover.
Toen we klaar waren met deze nigiri, maakten we twee soorten gunkan. Deze sushi lijkt op een cupje de je vult met zeewier of kaviaar. Het ziet er moeilijk uit, maar viel erg mee.
De laatste type sushi die we het eerste deel van de cursus maakten was de California hand roll. Het was vrij moeilijk om een goede ‘hand roll’ te maken, maar uiteindelijk zag het er wel redelijk uit.
Daarna was het eindelijk tijd om te eten! De instructeurs sneden onze rolls in stukken en we hadden ongeveer een half uur om te genieten van onze sushi, mooie foto’s ervan te maken en te kletsen met elkaar.

Na een half uur was het tijd voor ronde twee. Eerst leerden we hoe we futomaki moesten maken. Dit is een roll met nori aan de buitenkant en aan de binnenkant. Ik had deze soort sushi nog nooit gemaakt dus ik was verrast hoe makkelijk het eigenlijk was.
De laatste sushi die wij maakten was een grote California iso. Deze roll had weer rijst aan de buitenkant en was gevuld met krab. We moesten veel rijst gebruiken en de roll werd dan ook enorm!
Na de cursus kregen we nog een soort van dumplings te eten, kregen we een goody bag met eetstokjes en een matje, en toen was het voorbij.

Ik vond deze cursus superleuk! Ondanks dat ik al vaker sushi had gemaakt, heb ik veel trucks van de instructeurs geleerd. Het was fijn dat we gewoon aan tafel konden zitten en zo te rolls konden maken. De instructeurs waren grappig en de sushi was heerlijk. We hadden zo veel sushi gemaakt dat we het niet allemaal opkregen. Helaas had onze hotelkamer geen koelkast, dus moesten we de leftover sushi de volgende ochtend weggooien.
Ik zou iedereen die van sushi en koken houdt aanraden om naar de YO! Sushi ‘Sushi School’ te gaan voor een cursus. Wij waren er op een avond van 6 tot 9 uur en het kostte 30 pond voor een persoon/ 50 pond voor twee personen, en het was het absoluut waard!


One thought on “Spotlight on: YO! Sushi- Sushi School

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s