Spotlight on: 5 Unique temples in Southeast Asia (+ tips for visiting)

Visiting temples was a new thing for me when I went to Southeast Asia, since we (obviously) do not have temples in The Netherlands. Once I had seen one in real life and saw how the locals were acting around it, I was curious about temples and buddhism (Please remember that when I say ‘temples’ I do not mean the old temple ruins, like Angkor Wat (Siem Reap, Cambodia) or My Son (Hoi An, Vietnam)). During my two trips through Southeast Asia I visited a lot of temples, and today I share with you five unique ones.

1. Ngoc Son Temple in Hanoi, Vietnam
The Ngoc Son Temple in Hanoi (Vietnam) was the first temple I have ever visited. It was a day or two after Vietnamese New Year
and very busy with Vietnamese families. Children were putting money in the box with the turtle statue and adults would pray and burn incense outside (if you have been travelling in Southeast Asia, you probably know the smell). Although the outside of this temple is not as shiny as most Thai temples, the red bridge that you have to walk over to get to this temple and the lake around it make it a very special place.

2. Wat Xieng Thong in Luang Prabang, Laos
The Wat Xieng Thong temple in Luang Prabang (Laos) was one of the special temples that I have ever seen. From afar it did not look that interesting, but when you come closer you see all these amazing colorful mosaics.

3. Wat Rong Khun (the White Temple) in Chiang Rai, Thailand
The most bizar temple that I saw was the white temple in Chiang Rai (Thailand). The outside of this temple is very pretty, with the white paint and mirrors that reflect the sunlight. However this temple has some weird things too, like the moat around it full of hands and the cartoondesigns on the walls inside. This temple is not a religious building, but a fun temple for tourists

4. Wat Srisuphan in Chiang Mai, Thailand
There are a lot of temples in Chiang Mai (Thailand) and I have visited a lot of them (click here for my article on temples in Chiang Mai). This silver temple was one that stood out. I was not allowed to go inside (forbidden for women), but the outside was already impressive enough. I also noticed that on the side of the temple were images of the Tower of Pisa and the Colosseum?!

5. Wat Lok Mo Li in Chiang Mai, Thailand
Wat Lok Mo Li in Chiang Mai (Thailand) was another memorable temple. It had black paint with bright green, blue, silver and golden mosaic. You can find this temple just outside of moat, in the north of the city.

Tips:
– Wear flipflops or shoes that you can take off easily.
When you enter a temple you have to take off your shoes, so I would say wear flipflops or shoes that you can easily take off. When it is hot and busy, you do not want to fiddle with shoe laces.
– Do not wear revealing clothing
Temples are religious buildings and that means that there is a dresscode; shoulders and knees should both be covered up.
– Be quiet
I find it important to have respect for the locals who visit the temple for their prayers. So whenever I enter a temple, I try not to talk.

– Take your time to wander around
Do not rush walking through a temple; look around and experience the thing?

– Do not use the flash on your camera
Again, they not to annoy the locals that come there for their peace and quiet.

-> What is the most interesting temple that you have visited?

Het bezoeken van tempels was nieuw voor mij toen ik op reis naar Zuidoost Azië ging. Wij hebben in Nederland (natuurlijk) geen tempels. Zodra ik er een in het echt had gezien en zag hoe de lokale bevolking er zich gedroeg, werd ik benieuwd naar tempels en boeddhisme (met tempels bedoel ik niet de oude ruïnes, zoals Angkor Wat in Siem Reap, Cambodja of My Son in Hoi An, Vietnam). Tijdens mijn twee reizen door Zuidoost Azië heb ik veel tempels bezocht en vandaag deel ik vijf aparte met jullie.

1. Ngoc Son Tempel in Hanoi, Vietnam
De Ngoc Son Tempel in Hanoi (Vietnam) was de eerste tempel die ik ooit bezocht. Het was een dag of twee na het Vietnamese nieuwjaar en erg druk met Vietnamese families. Kinderen stopten geld in de bak met het beeld van een schildpad, en volwassenen bidden en branden wierrook (als je door Zuidoost Azië hebt gereisd ken je deze geur goed). Ondanks dat de buitenkant van deze tempel niet zo mooi is als de meeste Thaise tempels, maken de rode toegangsbrug en het meer deze tempel een speciale plek.

2. Wat Xieng Thong in Luang Prabang, Laos
De Wat Xieng Thong tempel in Luang Prabang (Laos) leek van veraf niet erg interessant, maar van dichtbij zag je alle kleurrijke mozaiken.

3. Wat Rong Khun (de witte tempel) in Chiang Rai, Thailand
De vreemdste tempel die ik heb gezien was de witte tempel in Chiang Rai (Thailand). De buitenkant van deze tempel is erg mooi, met de witte verf en zilveren mozaik. Maar deze tempel heeft ook wat engs: de gracht erom heen staat vol armen en op de muren binnenin de tempel staan cartoon figuren. Het is dan ook geen religieus gebouw, maar een tempel gemaakt voor toeristen.

4. Wat Srisuphan in Chiang Mai, Thailand
Er zijn heel veel tempels in Chiang Mai (Thailand) en ik heb de meesten gezien (klik hier voor mijn artikel over de tempels in Chiang Mai). Deze zilveren tempel was erg bijzonder. Ik mocht niet naar binnen (verboden voor vrouwen), maar de buitenkant was al indrukwekkend genoeg. Aan de buitenkant zag ik onder andere plaatjes van de toren van Pisa en het Colosseum.

5. Wat Lok Mo Li in Chiang Mai, Thailand
Wat Lok Mo Li in Chiang Mai (Thailand) was ook een speciale tempel. De muren waren zwart geverfd en het had fel groene, blauwe, zilveren en gouden mozaik. Je vindt deze tempel net buiten de gracht, in het noorden van de stad.

Tips:
– Draag slippers of schoenen die je makkelijk uit kan doen
Voordat je een tempel binnenstapt moet je je schoenen uitdoen. Het is daarom handig om slippers of andere makkelijke schoenen te dragen. In de hitte en drukte wil jij niet lopen te priegelen met veters.
– Draag niet al te blote kleding
Tempels zijn religieuze gebouwen en dat betekent dat er een dresscode is: schouders en knieën moeten bedekt zijn.
– Wees rustig
Ik vind het belangrijk dat je de lokale bevolking die de tempels bezoeken respecteert. Daarom probeer ik niet al te veel teraten als ik een tempel bezoek.
– Neem de tijd
Neem de tijd om door de tempel te lopen; kijk goed rond en observeer de lokale bevolking.
– Maak geen foto’s met flits
Nogmaals, heb respect voor de lokale bevolking. Zij komen hier voor hun rust en om te bidden. Maar daarom geen foto’s met flits binnenin de tempel.

-> Wat is de meest bijzondere tempel die jij ooit hebt gezocht?


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s