Tips: Kayaking in Southeast Asia

I never thought that I would say this since I am not the biggest fan of nature or active sports, (click here to read my article on how backpacking made me appreciate nature more) but I like kayaking. After two trips through Southeast Asia I found out that kayaking is not only a great way to see the nature in a country but it is fun too (and a good arm-workout!).

kayaking-halongbay (2) kayaking-halongbay (1)

My first kayaking experience was in Halong Bay (Vietnam) in 2015. During the boattrip through the ‘islands’ we got the chance to go kayaking. The kayaking itself was easy because the water was calm and we had a whole bay almost for ourselves. The huge limestone rockformations looked impressive from our little kayak and we even got to see the sunset, which was beautiful.

kayaking-dondet (2)

Last summer I decided to go kayaking again. My friend and I booked a kayak-trip from Don Det (in Laos) to Don Khon and the Cambodian border (to see the irrawaddy dolphins). This trip was pretty though because we started with an hour of kayaking, and although we had a few short and two long stops (for lunch and a waterfall) we spend a lot of time kayaking. But in the end we did enjoy it a lot.

kayaking-vangvieng (2) kayaking-vangvieng (1)

A week later I was on another kayak-trip, this time in Vang Vieng (Laos). Again I got to enjoy the beautiful landscape of Laos. The kayaking was good because we did a lot of kayaking and had some stops. Also there were still streams and faster ones (there were some moments were we could have capsized).

After these three kayak-experiences I can say that I enjoy kayaking. It is a great way to see the landscape, and it is a good option when it is cloudy or rainy. Also it is not that difficult to do, but you should remember a few things.

Here are 7 tips for kayaking in Southeast Asia:
1. Wear sunscreen
It does not matter if the sun is shining or not; when you are on the water you get burned easily. So remember to wear sunscreen and re-apply it during one of the breaks.
2. Wear sunglasses
The sun can be shining very bright and with the reflection in the water that can make your eyes hurt. So a pair of sunglasses is a must. Do not bring your expensive sunglasses though, they might fall in the water.

3. Bring a waterproof bag
For all water-activities a waterproof bag is very useful, becaus it keeps your stuff dry. TIP: You can click the bag on to the ropes on your kayak so you will not lose it!
4. Use an action camera
Wateractivities are fun, but making photo’s can be challenging. Actioncamera’s are great for those situations!

5. Bring a bottle of water
Kayaking is a though exercise and with the heath you might sweat a lot. Keeping hydrated is important and you never know where you can get fresh water, so bringing a bottle of water is a must.

6. When in doubt, wear that lifejacket.
Wearing a lifejacket might not be the coolest thing in the world, but sometimes it is necessairy. Fact is you (usually) do not know how the water will be, how fast the stream is, how deep the water is etc. I did not wear a lifejacket all the time…it depended on the water and the guide’s instructions.
7. Enjoy the environment

Even when your arms are hurting and you are sweaty and tired…please do not forget to enjoy the scenery….the world is a beautiful place.

-> Have you ever tried kayaking?

Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, aangezien ik geen grote fan ben van de natuur of actieve sporten (klik hier voor mijn artikel over hoe ik door backpacken de natuur meer ben gaan waarderen), maar ik vind kajakken leuk. Na twee trips door Zuidoost Azië ben ik erachter gekomen dat kajakken niet alleen een goede manier is om de natuur te zien, maar ook nog hartstikke leuk is (en een goede workout!).

Mijn eerste kajak-ervaring was in Halong Bay (Vietnam) in 2015. Tijdens de boottocht rond de ‘eilanden’ kregen we de kans om te gaan kajakken. Het kajakken op zich was makkelijk, omdat het water kalm was en er bijna geen anderen waren. De grote rotsen zagen er vanuit onze kleine kajak erg indrukwekkend uit, en we zagen zelfs de zonsondergang!

Afgelopen zomer besloot ik weer te gaan kajakken. Maxime en ik boekten een kajak-trip van Don Det (in Laos) naar Don Khon en de Cambodjaanse grens (om de irrawaddy dolfijnen te zien). Deze trip was best zwaar omdat we begonnen met een uur lang kajakken. Ondanks dat we wel een paar korte en langere pauzes hadden (lunch en een waterval), hebben we toch wel veel en lang achter elkaar gekajakt. Maar we vonden het wel erg leuk.

Een week later ging ik in Vang Vieng (Laos) op een kajak-trip. Weer genoot ik enorm van de mooie landschappen in Laos. Het kajakken was leuk omdat het werd afgewisseld met pauzes. Ook waren er zowel stille rivieren als rivieren met een sterke stroming (er waren momenten dat we hadden kunnen kapseizen.

Na deze drie kajak-trips kan ik zeggen dat ik kajakken een leuke activiteit vind. Het is een goede manier om het landschap te zien, en prima te doen ook als het bewolkt is of regent. Verder is het niet al te moeilijk, maar er zijn een paar dingen waar je rekening kunt houden.

Hier zijn 7 tips voor kajakken in Zuidoost Azië:
1. Zonnebrandcrème
Het maakt niet uit of de zon nou schijnt of niet; als je op het water bent verbrand je sneller. Vergeet dus niet om je meerdere keren in te smeren.

2. Een zonnebril
De zon kan erg fel zijn en de reflectie in het water is ook niet fijn voor je ogen, dus een zonnebril is een must. Doe niet je dure zonnebril op, want straks ligt die in het water.

3. Een waterdichte tas
Voor alle water-activiteiten is een waterdichte tas erg handig, want het houdt je spullen droog. TIP: Je kunt de tas vaak aan de touwen van de kajak klikken, zodat je hem niet verliest!

4. Gebruik een actiecamera
Wateractiviteiten zijn leuk, maar het kan een uitdaging zijn om foto’s te maken. Actiecamera’s zijn hier perfect voor.

5. Neem een fles water mee
Kajakken kan zwaar zijn en door de hitte zweet je veel, dus het is belangrijk om veel water te drinken. Omdat je niet weet waar je fris water kunt krijgen, is het altijd handig om een flesje water mee te nemen.

6. Zwemvest: ja of nee?
Een zwemvest ziet er misschien niet erg cool uit, maar het is soms wel erg handig.

Je weet nou eenmaal niet hoe het water zal zijn, hoe sterk de stroming is, hoe diep het water is enz. Ik droeg niet altijd een zwemvest, dat hing af van het water en de instructies van de gids.
7. Geniet van de omgeving
Ookal doen je armen zeer, bent je bezweet en moe…..vergeet niet te genieten van de mooie omgeving….de wereld is prachtig.

-> Heb jij ooit gekajakt?


2 thoughts on “Tips: Kayaking in Southeast Asia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s