Bucketlist: 4 Fun things to do in Laos

Laos was not immediately on my bucketlist. I thought that it would have a lot of nature to offer and not much culture (and I was not a huge nature lover). Luckily I decided to visit Laos last summer with a friend and I found out there is more in Laos than just the beautiful nature.
Here are 4 fun things to make your trip to Laos worthwhile.

1. Seeing amazing waterfalls
One thing that I learned is that there are a ton of waterfalls in Laos. I had never seen any waterfalls before, so I was veryย  impressed by them.
The one I saw near Don Det (on the left) had a very strong currant and made so much noise! For a trip to the Bolaven Plateauย my friend and I had chosen three waterfalls to visit. The one in the middle was called Tad Gneuang and looked exactly how I thought a waterfall would look. You can also visit waterfalls in the north of Laos, in Luang Prabang. The famous Kuang Si Falls are worth a visit, and although they are not that high, the pools, in which you can swim, make it a fun activity.

2. Kayaking
I never liked sporty activities a lot and was never really interested in nature, but that changed once I went kayaking. My trip to Laos really made me appreciate nature and I ended up enjoying kayaking a lot.
When my friend and I were on Don Det, we decided to book a kayak-tour around the islands. We had a small group, a fun guide, the sun was shining and we alternated kayaking and walking. Despite the alternating, the kayaking was though at moments, because one hour of kayaking on end is hurting your shoulders. But it was more than worth it, since the views of the landscape and villages were amazing.
Another place were you can go kayaking is Vang Vieng. Here I booked a kayaktour again and spend the kayaking around this town. We started when the sun was shining, but later it was raining. However, kayaking in the rain is not bad. I really liked seeing the green hills and enjoying the quietness.

3. Learning about the history
I find it important to learn about the history of the country that I am visiting. Where the south of Laos is all about nature, the north is more about culture and history.
In Vientiane I visited the COPE visitor centre, where you can get information about artificial limbs and walking aids, that the people in Laos need (because of landmines and diseases). The prosthetics exhibit was very eye-opening.
In the north of Laos lived and still live a lot of tribes. A visit to the TAEC in Luang Prabang to learn about the ethnic minorities is very interesing.

4. Get a cultural experience
There are plenty of temples to visit in Vientiane and Luang Prabang. Wat Xieng Thong is one of the most unique temples that I have seen. This temple in Luang Prabang is fully decorated with colorful glass mosaic, which looks pretty when the sun shines.
Another great way to experience the culture is to wake up early to see the Alms giving ceremony: monks walk on the streets collecting food from locals. I saw it in Luang Prabang and was impressed by how many monks were walking down the street….I think it lasted for at least fifteen minutes.
My favorite ‘cultural experience’ in Laos was a visit to the Living Land Farm (click here for my article about the farm). On this farm you learn about the rice making proces and even get to help out! I helped with ploughing, planting and threshing rice and had a lot of fun doing so.

Ofcourse there are other things to do in Laos, but these were the four most memorable ones for me.

-> Do you have any things to add to this bucketlist?

Laos stond niet direct om mijn bucketlist. Ik dacht bij Laos vooral aan veel natuur en ik ben niet de grootste natuurfan. Gelukkig besloot ik afgelopen zomer een bezoek te brengen aan Laos en kwam ik erachter dat Laos meer biedt dan alleen mooie natuur.
Hier zijn 4 dingen die een bezoek aan Laos de moeite waard maken.

1. Watervallen
Een ding dat ik heb geleerd was dat er heel veel watervallen in Laos zijn. Ik had hiervoor nog nooit watervallen in het echt gezien, dus ik was onder de indruk.

De waterval die ik zag bij Don Det (foto links) had een sterke stroming en maakte enorm veel lawaai. Ook bezocht ik drie watervallen op het Bolaven Plateau (foto midden). Tad Gneuang was precies hoe ik me een waterval had voorgesteld. Ook in het noorden van Laos kun je watervallen zien. Bij Luang Prabang vind je de beroemde Kuang Si Falls. Ze zijn niet erg hoog, maar je kunt wel in de pools zwemmen.

2. Kajakken
Ik was nooit dol op sportieve activiteiten en vond de natuur niet zo interessant, maar dat is veranderd nadat ik heb gekajakt. Mijn reis door Laos heeft ervoor gezorgd dat ik de natuur nu meer waardeer en ik vond uiteindelijk kajakken zelfs leuk!
In Don Det boekten Maxime en ik een kajaktour rond the eilandjes. We hadden een kleine groep, een grappige gids, de zon scheen en we wisselden kajakken en wandelen af. Ondanks het afwisselen was het kajakken toch best wel zwaar, omdat we soms wel een uur kajakten deden vooral mijn schouders pijn. Maar het was zeker de moeite waard, want uit utizicht tijdens het kajakken was prachtig.
Ook in Vang Vieng kun je kajakken. Tijdens mijn kajaktocht begon het te regenen, maar kajakken in de regen is ook leuk. De groene heuvels en de stile waren erg fijn.

3. Leren over de geschiedenis
Ik vind het belangrijk om altijd iets over de geschiedenis van het land te leren. In the noorden van Laos vind je verschillende plekken waar dat kan.
In Vientiane staat het COPE visitor centre. Hier kun je informatie krijgen over protheses die een deel van de bevolking nodig heeft (door de landmijnen en ziektes). De tentoonstelling was erg indrukwekkend.
In the noorden van Laos leefden en leven nog steeds verschillende stammen. Een bezoek aan het TAEC in Luang Prabang is belangrijk als je meer wilt weten over de etnische minderheden.

4. Ervaar de cultuur
Er zijn veel tempels in
Vientiane en Luang Prabang. Wat Xieng Thong is een van de uniekste tempels die ik heb gezien. deze tempel in Luang Prabang is volledig gedecoreerd met kleurrijk mozaik.
Een andere manier om de cultuur te ervaren is om ‘s ochtends vroeg de Alms giving ceremony te bezoeken: monniken lopen over straat en krijgen van de lokale bevolking voedsel toegestopt. Ik vond dit erg bijzonder om te zien…..en het duurde minstens een kwartier.
Mijn favoriete ervaring in Laos was een bezoek aan de
Living Land Farm (klik hier voor mijn artikel over de farm). Op deze farm leer je hoe rijst wordt ‘gemaakt’ en kun je zelfs meehelpen. Ik hielp bij het ploegen, planten en dorsten van de rijst en had er veel lol in.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je in Laos kunt doen, maar deze vier vond ik het belangrijkste.

-> Heb jij nog dingen toe te voegen aan deze bucketlist?


5 thoughts on “Bucketlist: 4 Fun things to do in Laos

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s