Bucketlist: 5 Great things to do in Cambodia

Cambodia is known for Angkor Wat, and although it is magical (I have been there twice!) it has so much more to offer. Here are 5 great things that I think you should not miss when you visit Cambodia.

1. Learn about the history
You can not visit Cambodia without taking some time to learn about the awful war that went on not too long ago. In Phnom Penh are the Tuol Sleng prison museum and the Killing Fields. Both give a good idea about what the prisoners went through.
And when you are in Siem Reap, do not forget to visit the War Museum (where you can talk with war veterans about their lives) and/or the Landmine Museum (which gives you a lot of information about demining the country.

bucketlist-cambodia-kohrongbeach
2. Chill on one of the quieter islands
There are a few islands in Cambodia, and I chose to visit Koh Rong in 2015. Because there were not extremely much tourists, it was very relaxing. Especially on Long Beach, which is probably the prettiest beach I have ever seen.

3. See the bat cave in Battambang
It surprises me how little people talk about the bat cave in Battambang. Many people visit this town for the bamboo train (which is fun), but I was more impressed by the bat cave! When the sunset starts, about one million bats leave this cave and fly away. It is a very unique sight and lasts at least fifteen minutes.

4. Visit Angkor Wat
I can not make a bucketlist for Cambodia without mentioning the one reason people go there in the first place: Angkor Wat. And to be honest, not everything is worth the hype but Angkor Wat definitely is. Although the size of the ‘Angkor Wat ruin’ disappointed me a bit, the whole ‘Angkor Area’ is very impressive… so impressive that I visited it two years in a row. After seeing a lot of them I have to say that the Bayon (the one with the faces) ruin is my favorite. Do not forget to spend some time visiting lesser known temple ruins too.

5. Try some of the local cuisine
Something that you might not know is that Cambodia is known for Kampot pepper. I believe there are pepper farms that you can visit, and you can buy packs at the side of the roads. Another ‘food related’ thing is the crab market in Kep. You can walk over the crab market and eat crab at one of the restaurants near the sea.

Obviously there are more places that you can visit (I have not been to the North East (like Kratie & Mondulkiri), but I think by visiting these mentioned above, you will have a wide variety of what things that Cambodia has to offer.

-> Do you have any bucketlist points for Cambodia?

 Cambodja staat bekend om Angkor Wat, en ondanks dat het prachtig is (ik ben er twee keer geweest), heeft het meer te bieden. Hier zijn 5 dingen die je volgens mij niet kan missen als je Cambodja bezoek.

1. Leer over de geschiedenis
Je kunt Cambodja niet bezoeken zonder te leren over de vreselijke oorlog die in Cambodja heeft plaatsgevonden. In Phnom Penh vind je de Tuol Sleng prison museum en de Killing Fields. Beide geven een goed beeld van wat de gevangenen hebben doorgemaakt.
En als je in Siem Reap bent, vergeet dan niet het War Museum (waar je kunt praten met veteranen over hun levens) en/of het Landmine Museum (waar je veel informatie kunt vinden over de landmijnen in Cambodja).

2. Relax op een van de rustige eilanden
Er zijn een aantal eilanden in Cambodja en in 2015 besloot ik Koh Rong te bezoeken. Omdat het niet erg toeristisch was, was het een prima plek om op te laden. Helemaal op Long Beach, wat een van de mooiste stranden is die ik ooit heb gezien.

3. Zie de vleermuizengrot in Battambang
Het verbaasd mij hoe weinig mensen over de vleermuizengrot in Battambang praten. Veel mensen bezoeken dit dorp voor de bamboe trein (wat een leuke ervaring is), maar ik was veel meer onder de indruk van deze grot. Als de zonsondergang begint, vliegen ongeveer een miljoen vleermuizen naar buiten. Dit unieke beeld duurt minstens vijftien minuten.

4. Bezoek Angkor Wat
Ik kan geen bucketlist voor Cambodja maken zonder de grootste reden waarom iedereen Cambodja bezoekt: Angkor Wat. Ondanks dat het formaat van de ‘Angkor Wat ruine’ mij iets teleurstelde, was het hele Angkor War gebied erg inrdrukwekkend….. zo indrukwekkend dat ik het in 2015 and 2016 heb bezocht. Vergeet ook niet een paar van de minder bekende tempels te bezoeken.

5. Probeer de Cambodjaanse keuken
Wat je misschien niet wist is dat Cambodja bekend staat om zijn Kampot peper. Ik geloof dat er zelfs farms zijn die je kunt bezoeken, en je kunt langs de weg overal zakjes met peper kopen. Ook de krab markt in Kep is een bezoekje waard. Op de markt kun je zien hoe de krab aan land komt en wordt verkocht, en in een van de restaurants aan zee kun je zelf genieten van de krab.

Natuurlijk zijn er nog veel meer plekken in Cambodja de moeite waard (ik ben nog niet in het Noordoosten geweest, bij Kratie en Mondulkiri), maar ik denk dat je met dit lijstje een goed beeld krijgt van Cambodja.

-> Heb jij nog punten voor op de bucketlist voor Cambodja?


One thought on “Bucketlist: 5 Great things to do in Cambodia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s