Tips: Snorkeling in Southeast Asia

CAMERA

During my last backpacking trip through Southeast Asia I realised that snorkeling is one of my favorite activities to do when I am travelling; it is relatively cheap and easy, and you see the most amazing colorful waterlife.

My first snorkeling experience was on Koh Phi Phi (Thailand). After diving there I wanted to see more of the sealife, and since diving was expensive, I bought snorkeling gear so I could do some snorkeling by myself. I spend a few days snorkeling around the rocks at Long Beach and enjoyed it. One week later I was on Koh Tao and went snorkeling there by myself around Sairee beach and later Shark Bay (where my friend and I even saw little sharks!). But I wanted more, so I booked an organized trip that took me to about 4 or 5 snorkeling spots around Koh Tao. I enjoyed it so much that last summer, when I got back to Koh Tao, I decided to do the same type of snorkeling tour around Koh Tao again. Last summer I also went on an organized snorkeling trip around the Gili Islands (Indonesia) where I even got to see turtles!

 

Snorkeling is not too complicated, but there are some things that you should take into consideration.

 

1. Snorkeling by yourself or with an organized tour?
Like I said in the beginning, I have done both snorkeling by myself and with an organized tour. I think organized tours are worth the money because they bring you to a few different places, usually lunch is included and they know were the fish are (and sometimes they can give you information about the sealife that you see as well).
However organized tours do have downsides to: the boats can be very crowded, it usually means that you are snorkeling in an area with loads of people and sometimes the company’s feed the fish etc.

2. Buying your own equiptment or using the company’s gear?
In 2015 I had bought a snorkel and mask and I used it when I was snorkeling by myself, but on organized tours I usually use their equiptment.
In the future I would like to get my own (good quality) gear, because I do believe that when the gear is your own, it fits better and that makes for a better experience.

3. Swimsuit or bikini?
Wearing a simple swimsuit or a comfortable bikini is the best idea. This is not the time to wear a strapless bikini. (I always advise people to take at least two different types of bikini’s with them: a cute one for laying on the beach and pool parties, and one for sporty activities like snorkeling).

 

4. Should you wear a lifejacket?
I used to think that I did not need to wear a lifejacket while snorkeling because I know how to swim. But after snorkeling a lot in Thailand I realised that is not always to case. Sometimes a lifejacket can be handy; when you are snorkeling outside of a bay (in deep water), or when the sea is a little rough, or when you have been snorkeling the whole day and your are tired/ get leg cramps…it is nice to be able to relax a for few seconds and just float. My advise? Look at the circumstances and decide if you need a lifejacket for that ‘one snorkeling spot’. I think I used a lifejacket once or twice in Thailand.

5. Fins of no fins?
Looking back at my snorkelingtrips I think I only had fins on once, and that was at the Gili Islands. Fins are not necessary for snorkeling, but it does make ‘swimming’ much easier. Sadly many people who wear fins are not used to wearing them and ruin the corals or hurt other people.

 

Tips:
– Wear sunscreen
When you are snorkeling your back is half in the water and might burn, so wear sunscreen. Also, make sure you put it on a while before you hop into the water, since sunscreen can damage the sealife.
– Drink water
Do not forget to drink water (and have a snack) when you are having a break on the boat.
– Take a seasickness tablet
When there are a lot of waves or when it is stormy weather, and you think you might get seasick, take a tablet.
– Bring a waterproof bag
When you are going on an organised tour, make sure you bring a waterproof bag where you can store you valuables in. Your bag might lay on the deck of the boat and many wet people will walk past it.
– Do not forget to bring an actioncamera
The underwaterworld is amazing. Bring an actioncamera to make fun underwater photo’s and video’s.
– Respect the fish and corals
Like I said before, respect the fish and corals. Do not feed the fish, watch out with your fins and apply sunscreen about half an hour before you hop into the water so you will not ruin the corals.
– Enjoy!
Snorkeling is a fun activity so enjoy it!

-> Have you been snorkeling during your trips? Do you have anything to add to my tips?

Tijdens mijn laatste backpacktrip door Zuidoost Azië realiseerde ik me dat snorkelen een van mijn favoriete activiteiten is tijdens het reizen; het is relatief goedkoop en makkelijk, en je ziet prachtige vissen!

Ik snorkelde voor het eerst op Koh Phi Phi (Thailand). Nadat ik had gedoken wilde ik meer van de onderwaterwereld zien, en omdat duiken best prijzig was, kocht ik een snorkelset en ging ik zelf snorkelen langs de rotsen bij Long Beach. Een week later was ik op  Koh Tao en ook daar ging ik zelf snorkelen vanaf het strand bij Sairee beach en Shark Bay (waar we ook kleine haaien zagen!). Omdat ik meer uit het snorkelen wilde halen boekte ik een georganiseerde snorkeltrip die vier of vijf stops maakte rond Koh Tao. Ik genoot erg van het snorkelen en besloot afgelopen zomer toen ik weer op Koh Tao was, nogmaals een georganiseerde snorkeltrip te doen. Afgelopen zomer heb ik ook nog een georganiseerde snorkeltrip rond de Gili Islands (Indonesia), waar we zelfs schildpadden zagen!

Snorkelen is niet al te moeilijk, maar er zijn een aantal dingen waar je wel over na moet denken.

1. Alleen of met een georganiseerde tour?
Zoals ik al eerder zei heb ik beide opties gedaan. Ik denk dat georganiseerde tours zeker het geld waard zijn, omdat ze je naar verschillende plekken brengen, lunch er vaak bij in zit, en ze weten waar de vissen zijn (en kunnen je soms ook informatie geven over al het onderwaterleven).

Aan georganiseerde tours zitten ook nadelen: de boot kan erg druk zijn, de plek waar je snorkelt kan vol met toeristen en boten liggen, en de organisatie kan de vissen lokken door eten in het water te gooien.

2. Hoe zit het met de snorkel-spullen?
In 2015 had ik een snorkel en masker gekocht en gebruikt als ik alleen ging snorkelen. Tijdens organiseerde tours gebruik ik altijd hun spullen.

In de toekomst wil ik graag mijn eigen snorkel, masker en vinnen (van goede kwaliteit), omdat als de spullen je goed passen, het snorkelen fijner is.

3. Badpak of bikini?
Het beste kun je een simpel badpak of comfortabele bikini dragen. Dit is niet de tijd om je mooiste strapless bikini aan te doen (daarom adviseer ik altijd om minstens twee soorten badkleding mee te nemen: een mooie voor op het strand en poolparties, en een voor sportieve activiteiten).

4. Zwemvest: ja of nee?
Ik dacht altijd dat ik geen zwemvest nodig had tijdens het snorkelen omdat ik kan zwemmen. Maar na al mijn snorkeltrips denk ik daar iets anders over. Soms kan een zwemvest handig zijn: als je buiten een baai snorkelt (in diep water), als er veel golven zijn of als je de hele dag al aan het snorkelen bent, kan het fijn zijn als je een zwemvest aan hebt, want dan kun je even uitrusten. Ik zou zeggen kijken naar de omstandigheden en bepaal per ‘snorkel plek’ of je wel of geen zwemvest gaat dragen. Volgens mij heb ik eer keer een zwemvest aangehad in Thailand.

5. Wel of geen zwemvinnen?
Ik had slechts een keer zwemvinnen aan en dat was op de Gili eilanden. Ze zijn niet noodzakelijk voor het snorkelen maar maken het ‘zwemmen’ wel makkelijker.

Helaas gaan veel mensen verkeerd met hun zwemvinnen om waardoor zij het koraal beschadigen of andere personen pijn doen.

Tips:
– Zonnebrandcrème
Als je gaat snorkelen is de helft van je rug boven het water en kan het snel verbranden, dus insmeren met zonnebrandcrème is nodig. Maar zorg er wel voor dat je de zonnebrandcrème ruim van te voren op smeert, zodat het niet aflaat in het water en het koraal aantast.

– Drink water
Vergeet niet om water te drinken (en een snack te eten) tijdens de pauzes.

– Neem een tablet tegen zeeziekte.
Als je snel zeeziek wordt, is het een idee om een tabletje daartegen te nemen, vooral als er veel golven zijn of het stormachtig weer is.

– Breng een waterproof tas mee
Als je op een georganiseerde tour gaat, is het belangrijk dat je een waterproof tas meeneemt. Vaak ligt je tas op het dek en lopen er allemaal natte mensen langs.

– Vergeet niet een onderwatercamera mee te nemen
De onderwaterwereld is geweldig! Dus vergeet niet een action camera mee te nemen om mooie onderwaterfoto’s en video’s te maken.

– Respecteer de vissen en het koraal
Zoals ik al eerder zei, is het belangrijk dat je de vissen en het koraal respecteert. Voer geen vissen, kijk uit met je zwemvinnen en smeer je zonnebrandcrème ruim van te voren op.
– Geniet!
Snorkelen is leuk dus geniet ervan!


-> Heb jij vaak gesnorkeld? Heb jij nog andere tips?


One thought on “Tips: Snorkeling in Southeast Asia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s