My thoughts on: Indonesia

mythoughtson-indonesia-header
Last summer I spend about three weeks in Indonesia, so I wanted to share my thoughts on this country with you. Although it was not very long, I can already tell I liked it so much that I would love to go back there someday (soon).
From Bangkok I flew to Bali, where I stayed in Legian for the first five days. I enjoyed this place because there were plenty of fellow backpackers, but there was not a crazy party vibe like in Kuta. Since trying to surf was not an option (I had hurt my ankle while walking down the street) I spend most of my time on the beach or by the pool at my hostel. My second stop was Ubud. There I walked through ricefields, saw a cool waterfall and followed a cooking class. I also got a some insight in the culture, by visiting temples, seeing a kecak dance show and heard about the mass-cremation-ceremony. After about five days it was time to visit the Gili Islands, so I took the bus and boat to Gili Air.  As soon as I arrived I was immediately surprised by the beautiful blue sea and small island vibe. I went on a snorkelingtour around the Gili’s and saw a turtle! But because my hostel was kind of in the middle of nowwhere and I did not really like the vibe in my hostel,  I decided to go to Gili Trawangan the next day. On Gili T I watched pretty sunsets, got up early one morning to see the beautiful sunrise, rode on my bicycle around the island (and got lost), did my first fundive (after getting my open water certificate for scuba diving in Thailand) and enjoyed chilling by the pool at my hostel. After Gili T I went back to Legian for a few days, before I flew back to Bangkok.

Locals
I found the locals on Bali very friendly. People on the street said good morning every day (and they were not just trying to sell me things). On the Gili’s the people were kind but a little bit more reserved, maybe that is because they are muslim, I do not know.

Traffic on Bali is crazy! Especially in Ubud, because there are one-way-streets, it can take ages to ride 1 or 2 km. You do not want to get stuck in traffic with that heath, so I would advise to just walk through town!
On the Gili Islands there are no cars; just bicycles and horses with a carrage (and an occasional scooter). Also there are no lampposts along the dirtroads, so riding your bicycle in the dark can be dangerous. I recently wrote an article about riding a bicycle in Southeast Asia (click here for that article).

Culture/ History
I hate to say it, but I did not learn a lot about the history or Indonesia. During my short stay I only went to a museum in Ubud and visited a few temples, but I spend more time on the beach or by the pool. To be fair- it was the end of my trip so I wanted to relax and tan before I headed back home.

Food
All I can say about Indonesian food is … Yum! It reminds me of home, since my parents cook Indonesian a few times a month (my parents used to be friends with people from Indonesia so they learned some recipes). I wrote a seperate article about the food in Indonesia (click here for that article).

Landscape
I have to say, Bali has everything. Around the coastline there are a lot of beaches (but I do think the beaches in Thailand are better overall), and in the centre of the island, around Ubud, there is a lot of greenery; loads of ricefields, waterfalls and even vulcanos.
The Gili Islands are surrounded by clear blue water, but the beaches are not the most comfortable because of the corals.

Hostels
The hostels on Bali and the Gili’s surprised me. They looked and felt more fancy than I had expected.

Overall I had an great time during my three weeks on Bali and the Gili’s, and I hope I can see some more of Indonesia in the next few years.

-> Have you ever been to Bali and/or the Gili Islands? Tell me your thoughts about Indonesia in the comments below.

Afgelopen zomer was ik drie weken in Indonesië. Ondanks dat dit niet erg lang is wilde ik toch mijn gedachten over dit land met jullie delen. Ik vond het zo fijn dat ik zeker nog eens terug wil komen.
Vanaf Bangkok vloog ik naar Bali, waar ik de eerste vijf dagen in Legian verbleef. Dit was een goede keuze, omdat het druk genoeg was met backpackers, maar niet zo druk als in Kuta. Omdat surfen geen optie was (ik had een pijnlijke enkel na een misstap op straat), lag ik voornamelijk op het strand of bij het zwembad van mijn hostel. Vervolgens nam ik de minibus naar Ubud. Daar liep ik door rijstvelden, zag ik een mooie waterval en volgde ik een kookcursus. Ook leerde ik meer over de cultuur door tempels te bezoeken, een kecak dansshow te zien en op afstand getuige te zijn van een ‘groepscrematie’. Na vijf dagen was het tijd om de Gili’s te bezoeken, dus nam ik een bus en boot naar Gili Air. Daar werd ik direct verrast door het mooie blauwe water en de relaxte sfeer. Ik deed een snorkeltour rond de Gili eilanden en zag een schildpad! Maar omdat mijn hostel ver van de drukte was en ik mijn hostel niet super vond, besloot ik snel naar Gili Trawangan te gaan. Op Gili T zag ik mooie zonsondergangen, stond ik een ochtend heel vroeg op om de zonsopkomst te zien, reed ik het eiland rond op een fiets (en verdwaalde ik), deed ik mijn eerste fundive (nadat ik mijn open water certificaat in Thailand had gehaald) en chillde ik bij het zwembad van mijn hostel. Na Gili T ging ik terug naar Legian voor een paar dagen, waarna ik terugvloog naar Bangkok.

Lokale bevolking
Ik vond de mensen op Bali erg vriendelijk. Mensen op straat zeiden elke ochtend vriendelijk ‘Goedemorgen’ (zonder de bedoeling om mij direct wat te verkopen). Op de Gili’s vond ik de mensen vriendelijk maar ook wat afstandelijk, misschien dat dat lag aan het feit dat het onderdeel is van Lombok (en dus moslim)?

Het verkeer op Bali is chaotisch. Vooral in Ubud, waar je veel eenrichtingsverkeer hebt en het vaak vast staat, waardoor je lang doet over 1 of 2 km. Je wilt niet vast zitten in het verkeer met die hitte, dus lopen is een betere optie.
Op de Gili’s zijn geen auto’s, alleen fietsen en paard-en wagens (en af en toe een scooter). Ook zijn er geen lantaarnpalen langs de zandwegen, waardoor fietsen in het donker een uitdaging kan zijn. Recent schreef ik een artikel over fietsen in Zuidoost Azie (klik hier voor dat artikel).

Cultuur/ geschiedenis
Helaas heb ik niet veel over de geschiedenis van Indonesië geleerd. Wel bezocht ik een paar tempels en een museum in Ubud, maar ik bracht meer tijd door op het strand of bij het zwembad. Om eerlijk te zijn- het was het einde van mijn reis en ik wilde nog even tot rust komen en bij bruinen voordat ik terug naar huis ging.

Eten
Het enige was ik over het eten in Indonesië kan zeggen is… YUM! Het doet me denken aan thuis, omdat mijn ouders wel een paar keer per maand Indonesisch koken (zij waren vroeger bevriend met mensen uit Indonesië en kennen wat recepten). Ik schreef een apart artikel over het eten in Indonesië, klik hier voor dat artikel.

Landschap
Bali heeft het allemaal; rond de kust vind je veel grote stranden (al vond ik de stranden in Thailand fijner), en in het centrum van het eiland, bij Ubud, is veel groen: veel rijstvelden, watervallen en zelfs vulkanen!
De Gili eilanden zijn omgeven door helder blauw water, maar de stranden zijn niet optimaal, omdat het koraal pijnlijk aan je voeten is.

Hostels
De hostels op Bali en de Gili’s hebben mij verrast. Het zag er mooier uit dan ik had verwacht.

Ik heb een leuke tijd gehad tijdens mijn drie weken op Bali en de Gili’s en ik hoop dat ik de komende jaren meer van Indonesië kan zien.

-> Ben jij op Bali of de Gili eilanden geweest? Laat mij in de comments weten wat jij ervan vond.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s