Tips: How to get the best itinerary for your trip

blogpost-howtogetthebestitinerary (2)
When you are planning a trip to a far away destination, you want to make sure you see the best this country has to offer (FOMO is real, I mean.. what if you visit a country and once you are back home, you find all these amazing places you did not know about?!).
Decades ago people would just book a flight and take a Lonely Planet guidebook with them… that was it. The rest they had to figure out themselves. Nowadays we can use the internet and different apps to find out more about our destination and find the newest ‘must sees’ before we are even there.
But ‘the perfect itinerary’ does not exist. No matter how well you prepare your trip and itinerary, you are most likely to miss things too (unless you have unlimited time, an unlimited amount of money, and an unlimited visa). So do some research online, pick things that speak to you ,and do not forget to take time to wander around yourself and find some places of your own. But remember, you can not see everything, plus it gives you a reason to come back!

blogpost-howtogetthebestitinerary (1)
Before my trip:

Lonely Planet (or other travel guide books)
This is where I get my information from:My no. 1 source of information is still a Lonely Planet book (or other travel guide book). These books have lots of information about the country and famous sights, and is a perfect way to first get to know the country. I use these books both before and during my trip (yes I brought my heavy(!) Lonely Planet book with me on my two backpacking trips).

Although every few years the books get renewed, I feel like it is not very up to date. And also, the person who wrote the Lonely Planet guide might be a different type of traveller than me (other age, way of travelling etc.), so I like to get my ‘more recent information’ from other places.

Travelblogs & Social media

When I am planning my trip, I always check different travelblogs, Pinterest and Instagram for tips and ideas. This way I can look for travellers and things that have the same interests as me.

During my trip:
Apps like Hostelworld and Trip Advisor
I use Apps like Hostelworld and Trip Advisor only when I am already at my destination. 
For booking hostels I usually use Hostelworld. I can see the current price, read the recent reviews and get to see some photo’s.
For lesser known sights and activities, and reviews on restaurants I like to check TripAdvisor.

Fellow travellers
When I am travelling I like to talk with fellow travellers and get tips from them. Where have they been, what did they think of this famous sight, did they liked that new hostel? Reviews do not get more real and true than that.

Wandering around
If you have some extra time, use it to wander around and find new things yourself.

-> How do you plan your travels and where do you get your information from? Let me know in the comments.

Als je een planning aan het maken bent voor een reis naar een verre bestemming wil je er zeker van zijn dat je het beste dat het land te bieden heeft te zien krijgt (FOMO bestaat…wat als je een land hebt bezocht en bij terugkomst erachter komt dat je fantastische dingen hebt gemist?!).
Tientallen jaren geleden boekte men een vlucht en nam men een Lonely Planet gids mee…en dat was het. De rest zagen ze wel op hun bestemming. Tegenwoordig kunnen we gebruik maken van het internet en vele Apps om al veel over onze bestemming te weten te komen en wat de nieuwe bezienswaardigheden zijn voordat we er zijn aangekomen.
Maar de ‘perfecte reis’ bestaat niet. Hoe goed de reis ook wordt voorbereid, je gaat altijd dingen missen (tenzij je oneindig veel tijd, geld en een oneindig geldige visa hebt). Dus doe je research, kies dingen die jou aanspreken, en vergeet niet tijd vrij te maken om gewoon rondtelopen en zelf wat nieuwe plekken te ontdekken. En onthoud, je kunt niet alles zien….en dat geeft je een reden om terug te komen!
Dit is hoe ik aan mijn informatie voor mijn reizen kom:

Voor mijn reis:
Lonely Planet (of andere reisgids)
Mijn nr.1 informatiebron is nog steeds een reisgids van Lonely Planet (of een ander ‘merk’). Deze boeken geven je veel informatie over het land en de bezienswaardigheden, en is hierdoor goed om het land te leren kennen. Ik gebruik deze boeken zowel voordat ik op reis ga als tijdens mijn reis (ja, ik nam tijdens beide backpacktrips mijn zware Lonely Planet gids mee).

Ondanks dat de boeken om de paar jaar vernieuwd worden, vind ik ze niet altijd erg up to date. Ook kan de persoon die de gids heeft geschreven een andere type reiziger zijn dan jou. Daarom haal ik mijn ‘meer recente informatie’ ergens anders.

Travelblogs & Social media
Tijdens het plannen van een reis, check ik altijd verschillende travelblogs, Pinterest en Instagram voor tips en ideeën. Op deze manier kan ik zoeken op reizigers die dezelfde interesses hebben als ik.

Tijdens mijn reis:
Apps zoals Hostelworld en Trip Advisor
Hostelworld en Trip Advisor zijn de Apps die ik het meeste gebruik als ik op reis ben. Voor het boeken van hostels is Hostelworld perfect: je ziet direct de juiste prijs, kunt de recente reviews lezen en vaak staan er ook foto’s op.

Voor onbekende bezienswaardigheden en activiteiten, en reviews van restaurants gebruik ik Trip Advisor.

Mede backpackers
Tijdens het reizen kom je altijd veel andere backpackers tegen en ik vind het altijd fijn om van hen tips te krijgen. Waar zijn zij geweest, wat vonden ze van die bekende bezienswaardigheid en was dat nieuwe hostel echt zo gaaf? Reviews zijn niet makkelijker te krijgen.

Rondlopen
Als je extra tijd hebt is het leuk om zelf rond te lopen en nieuwe plekken te ontdekken.

-> Hoe plan jij je reizen en waar haal jij jouw informatie vandaan? Laat het me weten in de comments.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s