Food: Indonesia

When I arrived on Bali (Indonesia) after a long day of travelling, I walked through Legian to find some food. I sat down in the nearest Warung (that is an local Indonesian restaurant) and took a look at the menu. A lot of the dishes looked familiar; nasi goreng, mie goreng, satay ayam, soto ayam… I knew them all, because my parents cook Indonesian food regularly. Needless to say, I really enjoyed the food during my time on Bali and the Gili’s. Now you probably wonder what all of those dishes are, so I will explain a few.

Bali-Food07

Gado Gado
The dish that I enjoyed most last summer was Gado gado. This is a vegetable dish (with corn, green beans, bean sprouts etc.) with egg and peanutsauce. Sometimes it is served with prawn or cassave crackers, and white rice.

Satay ayam
Satay is originated in Java and has become a national dish. Satay Ayam is grilled chicken on a skewer. It is usually served with a sauce, coleslaw and white rice. The satay can also be made of beef, pork, tuna etc, but it will be called ‘satay ……’ then. I think satay is quite similar to yakitori (Japan), kebab (Turkey) and shashlik (Eastern Europe). During my time on Bali and the Gili’s I ate satay ayam a few times because it was cheap, easy and tasty (but I forgot to take photo’s).

Bali-Food02
Nasi goreng & Mie goreng
Nasi goreng is basically fried rice. It is made with rice, ketjap (something like soysauce), vegetables and sometimes meat. Usually it is served with a fried egg on top, some peanutsauce and prawn or cassave crackers.
Mie goreng are fried noodles. It is made with yellow noodles, onion, vegetables and sometimes meat.

Soto ayam

Soto ayam is a spicy chicken soup with rice and/or noodles, chicken and vegetables. It is served with a hard boiled egg on top.
Unfortunately I have not eaten it a lot, since every time I ordered it for lunch, they were already sold out.

These are the dishes I ate the most, but there are so much more dishes that you could try. I actually wished I had been a little more adventurous with the food.

-> Have you been to Indonesia? What did you think of the food?

Toen ik na een lange dag reizen aankwam op Bali (Indonesië), liep ik door Legian op zoek naar eten. Ik ging zitten bij de dichtstbijzijnde Warung (of Waroeng, dat is een lokaal Indonesisch  restaurant) en las het menu. Veel van de gerechten kwamen mij bekend voor….. nasi goreng, bami goreng, saté ayam, soto ayam… ik kende het allemaal, omdat mijn ouders regelmatig Indonesisch koken (Indonesië was een kolonie van Nederland en mijn ouders waren bevriend met Indonesiërs). Vanzelfsprekend genoot ik tijdens mijn verblijf op Bali en de Gili eilanden dus erg van het eten. Nu vraag je je vast af wat het voor gerechten zijn, dus zal ik een paar bespreken.

Gado Gado
Het gerecht dat ik afgelopen zomer het liefste at was Gado gado. Dit is een groentegerecht (met mais, sperziebonen, taugé enz.) met ei en pindasaus. Soms wordt het geserveerd met kroepoek or cassave, en witte rijst.

Satay ayam
Saté is ontstaan in Java, Indonesië en is een nationaal gerecht. Saté ayam is gemarineerde gegrilde kip op een stokje. Het wordt vaak geserveerd met een saus, kool en witte rijst. De saté kan ook gemaakt zijn van rundvlees, varkensvlees, tonijn enz., maar zal dan ‘saté …….’ heten. Ik denk dat saté vergelijkbaar is met Yakitori (uit Japan), kebab (uit Turkije) en shashlik (uit Oost-Europa). Tijdens mijn tijd op Bali en de Gili eilanden at ik vaak saté ayam omdat het goedkoop, makkelijk en lekker was.

Nasi goreng & Mie goreng
Nasi goreng is gebakken rijst. Het wordt gemaakt met rijst, ketjap, groentes en soms vlees. Vaak wordt het geserveerd met een gebakken ei, wat pindasaus en kroepoek of cassave.

Mie goreng is gebakken noedels. Het wordt gemaakt van gele noedels, ui, groentes en vlees.

Soto ayam

Soto ayam is een pittige kippensoep met rijst en/of noedels, kip en groentes. Het wordt geserveerd met een hard gekookt ei.
Helaas heb ik het niet vaak gegeten, omdat elke keer als ik het besteld voor lunch, de pan al leeg was.

Dit zijn de gerechten die ik het meeste heb gegeten, maar er zijn zo veel meer gerechten die je kan proberen. Ik wou dat ik meer gerechten had geprobeerd.

-> Ben jij in Indonesië geweest? Wat vond jij van het eten daar?


One thought on “Food: Indonesia

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s