My thoughts on: Thailand

mythoughtson-thailand-header
Since I have been to Thailand twice, I wanted to share my thoughts on Thailand with you.
In 2015 I spend about a month in Thailand. First I spend two weeks in Chiang Mai. During those two weeks I definitely fell a bit in love with this city; I like the mix of tourists and locals, the good restaurants, the vibe in the city… plus there is just so much to see and to in the area. After a few relaxing days in Pai, I went to Koh Phi Phi. There I did a try-dive, went to the beach a lot and went to a few beachparties. Then I took the boat to Koh Lanta, which I disliked so much, I decided to take the boat back to Koh Phi Phi the next day. After another few days on Koh Phi Phi I went to Koh Tao, where (again) I enjoyed the sun and the sea. This trip ended in Bangkok. I did some sightseeing, bought a few souvenirs on Koh San Road and went on a daytrip to Ayutthaya.
Last year, I decided that I wanted to see more of Thailand. I spend (again) two weeks in Chiang Mai, where I went ziplining and visited elephants (again) and see more of the city. Then I went to Chiang Rai for some days to see some unique temples (like the white one). After that I took the bus to Sukhothai, to see some impressive ruins. After a stop in Bangkok, I went to Kanchanaburi to learn more about the history of Thailand. Some days later I went to Hua Hin and from there to Koh Tao, where I went diving. This time I stayed on Koh Tao for about ten days. My last stop was Bangkok.

Because Thailand is the most ‘famous backpacker country’ everything is easier here than in other Asian countries. But that also means the standards are not as high, because there are plenty of tourists. Overall my experience with Thailand was good. The weather is great, there are plenty of islands/ beaches, the food is good and there is so much to do from historylessons and cookingcourses, to extreme nature activities.

Locals
Thai people are mostly nice. However they will try to sell you stuff. Traffic is a bit crazy. Especially in Bangkok! Watch out for annoying taxidrivers trying to scam you. In Chiang Mai traffic can be a little busy too, but I rode a bike often and that was do-able.

Culture/ History
I feel I definitely got a feel of the Thai culture (like that time I celebrated Songkran in Chiang Mai). A
ll over Thailand you will see the most amazing temples, with a lot of gold and nice colors. Laso there are images of the king and queen everywhere…. even on trafficboards and in restaurants (when I was there Bhumibol was still king).
I did not know much about Thai history, but the trips to the ruins in Ayutthaya and Sukohothai, and the railway-museum in Kanchanaburi gave me a little bit of an idea.

Food
I like Thai food (love the curries!) and
really enjoyed learning how to make some of the famous dishes. And wether you are in Bangkok, Chiang Mai or Koh Tao, there is always a good mix of streetfood-options, and Thai and western restaurants. I wrote a seperate article about the food in Thailand (click here for that article).

Landscape
When most people think of Thailand they think of  white beaches and blue sea… and that is for a reason; Thailand has plenty of beautiful beaches and lots of islands. However that is just mainly the south of the country. In the north of Thailand you will find a lot of greenery, and even hills. So it is also a good places for trekking (but I have not done that(yet)).

Hostels
Since Thailand is very popular among backpackers, there are plenty of hostels. But I have not seen ‘hostel chains’ in Thailand like the ‘Vietnam backpackers hostels’ in Vietnam and ‘Mad Monkey hostels’ in Cambodia. However, on Hostelworld you can probably find a good hostel.

I have really enjoyed both of my trips in Thailand and I am pretty sure that I will visit this country again (soon), since there are a) still plenty of places where I have not been and b) a few places I have already been but I would not mind visiting again.

-> Have you ever been to Thailand?  What do you think of this country? What did you like and dislike?

Omdat ik twee jaren achter elkaar naar Thailand ben geweest, wilde ik mijn mening over Thailand met jullie delen. In 2015 bracht ik ongeveer een maand door in Thailand. De eerste twee weken verbleef ik in Chiang Mai. Tijdens deze twee weken werd ik een beetje verliefd op deze stad; het heeft een fijne mix van toeristen en locals, er zijn goede restaurants, er hangt een relaxte sfeer… en er is zoveel in de stad en omgeving te zien en te doen. Na een paar relaxte dagen in Paiging ik naar Koh Phi Phi. Daar deed ik een try-dive, lag ik op het strand en ging ik naar wat strandfeestjes. Vervolgens ging ik naar Koh Lanta, maar omdat ik het daar niet echt naar mijn zin had ging ik de volgende dag terug naar Koh Phi Phi. Na nog een paar dagen op Koh Phi Phi nam ik de boot-bus-boot naar Koh Tao, waar ik weer genoot van de zon en het strand. Deze trip eindigde in Bangkok. Ik bezocht de bekende bezienswaardigheden, kocht souvenirs op Koh San Road en ging een dagje naar Ayutthaya.
Vorig jaar besloot ik dat ik meer van Thailand wilde zien. Ik bracht (weer) twee weken door in Chiang Mai, waar ik ging ziplinen, olifanten bezocht en meer van de stad zag. Vervolgens ging ik naar  Chiang Rai voor een paar dagen om wat unieke tempels (zoals de witte) te zien. Daarna ging ik naar Sukhothai, om wat indrukwekkende ruïnes te zien. Na een korte stop in Bangkok, ging ik naar Kanchanaburi om meer over de Thaise geschiedenis te leren. Een paar dagen later reisde ik via een korte stop in Hua Hin naar Koh Tao, waar ik ging duiken. Deze keer verbleef ik tien dagen op Koh Tao. Mijn laatste stop was Bangkok.

Omdat Thailand een van de meeste bekende backpack-landen is, is reizen hier makkelijker dan in andere Aziatische landen. Helaas betekent het ook dat de standaarden niet altijd erg hoog zijn, omdat er genoeg toeristen zijn. Mijn verblijven in Thailand zijn mij goed bevallen. Het weer is prima, er zijn genoeg stranden en eilanden, het eten is heerlijk en er is zo veel te doen, van geschiedeniskennis opdoen en een kook cursus volgen tot extreme activiteiten.

Lokale bevolking
Thaise mensen zijn over het algemeen vriendelijk. Maar ze proberen je wel altijd dingen te verkopen.
Het verkeer is chaotisch, vooral in Bangkok. Kijk uit voor de irritante taxichauffeurs die je proberen op te lichten. In Chiang Mai is het verkeer iets rustiger, daar kon ik prima rondfietsen.

Cultuur/ geschiedenis
Ik denk dat ik zeker een goed idee heb gekregen van de Thaise cultuur (door onder meer het vieren van Songkran in Chiang Mai). In heel Thailand kom je de mooiste tempels tegen, met veel gouden details en veel kleur, Ook zie je overal plaatjes van de koning en koningin (toen ik er was was dat nog Bhumibol)….zelfs op verkeersborden en in restaurants.
Ik wist voorafgaand niet veel over de Thaise geschiedenis, maar de trips naar de ruïnes in Ayutthaya en Sukhothai, en de spoorweg-musea in Kanchanaburi hebben mij een goed beeld gegeven.

Eten
Ik houd van Thais eten (vooral de curries!) en vond het leuk om te leren hoe ik zelf deze gerechten kon maken. En of je nou in Bangkok, in Chiang Mai of op Koh Tao bent, er is altijd een goede mix van eetstalletjes, en Thaise en westerse restaurants. Ik schreef eerder een artikel over het eten in Thailand (klik hier voor dat artikel).

Landschap
Als de meeste mensen aan Thailand denken, zien ze witte stranden en blauwe zee voor zich…. en dat is niet zonder reden; Thailand heeft enorm veel mooie stranden en er zijn veel eilanden. Deze vind je vooral in het zuiden. In het noorden van Thailand vind je meer groen en zelfs bergen, dus het is een goede plek voor een trekking (maar dat heb ik (nog) niet gedaan).

Hostels
Omdat Thailand erg populair is onder backpackers zijn er enorm veel hostels. Maar ik ben geen ‘hostel-keten’ (zoals de ‘Vietnam Backpackers Hostels’ in Vietnam en ‘Mad Monkey Hostels’ in Cambodja) in Thailand tegengekomen. Gelukkig kun je op Hostelworld altijd wel een goed hostel vinden.

Beide trips naar Thailand zijn mij goed bevallen en ik weet wel zeker dat ik Thailand (snel) weer een bezoekje ga brengen, omdat er a) genoeg plekken zijn waar ik nog niet ben geweest, en b) ik het niet erg zou vinden om sommige plekken nogmaals te bezoeken.

-> Ben jij in Thailand geweest, zo ja, wat vond je ervan? Wat vond je leuk en wat niet?


One thought on “My thoughts on: Thailand

  1. Great post, it sounds like we had a very similar first trip, and funnily enough on a second trip I think I’d do a lot of the same things, too! Koh Tao was one of my favourite places, although so was Koh Lanta, but I suppose it isn’t for everyone! I just loved how laid back it was. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s