Food: Thailand

Thai food is very versatile. From soups and curries to noodle dishes and salads….. it has something for every eater (including vegetarians and vegans). When I visited Thailand for the first time in 2015 I fell in love with green curry. I ate so much of it that I did not really try many other dishes…oops! In 2016, when I visited Thailand again, I decided to try more dishes. In this article I will talk about the 5 main dishes that I have tried.

De Thaise keuken is erg gevarieerd. Van soep en curries tot noedels en salades…. het heeft iets voor elke eter (ook voor vegetariërs en veganisten). De eerste keer dat ik Thailand bezocht werd ik verliefd op groene curry. Ik at het bijna elke dag, waardoor ik veel andere gerechten links liet liggen….oeps! Tijdens mijn bezoek in 2016 besloot ik meer verschillende gerechten te proberen. In dit artikel bespreek ik de vijf bekendste gerechten die ik heb gehad.

– Thai green curry
Thai green curry is green because the green curry paste is made of green chillies, shallots, garlic, galangal, lemongrass, kaffir lime and more. Other ingredients of the curry are coconut milk, palmsugar, fishsauce, Thai eggplant (or other vegetables like green beans or carrots) and sometimes chicken. The consistency of the curry varies (some are very watery, other are creamy). I always order it with plain white rice.
Green curry is milder than red curries, however it can still be very spicy. If you do not like spicy food, just tell the waiter or server ‘not so spicy’. Although it does not always work, I say it anyway.

Thaise groene curry is groen omdat de groene curry pasta gemaakt wordt van groene chili pepers, shalotjes, knoflook, galangal, citroengras, Thaise basilicum en nog veel meer. Andere ingrediënten van de curry zijn kokosnootmelk, palmsuiker, vissaus, Thaise aubergine (of andere groentes zoals sperzibonen of wortels) en soms kip. De dikte van de curry verschilt enorm (van waterig tot romig). Ik bestel er altijd witte rijst bij.
Groene curry is milder dan rode curries, maar vergis je niet; groene curry kan ook erg pittig zijn. Als je niet van pittig eten houdt, zeg dat altijd tegen de ober ‘niet zo pittig’. Ondanks dat het niet altijd zal werken, zeg ik het altijd wel.

thailand-food-padthai– Pad Thai
Pad Thai is a stir-fried noodle dish and a famous streetfood in Thailand. It is made with rice noodles, eggs, tofu, tamarind paste, bean sprouts and more, and often served with chopped peanuts on top. Usually it is possible to get some prawns or other meat in it. It is a great dish because you can get it everywhere (you can see them make it for you) and the taste is overall alike.

Pad Thai is een noedelgerecht en een bekend streetfood in Thailand. Het is gemaakt met rijstnoedels, eieren, tofu, tamaride pasta, taugé en meer, en vaak wordt het geserveerd met gehakte pinda’s erover. Vaak is het ook mogelijk om garnalen of vlees erdoor te krijgen. Het is een fijn gerecht omdat je het overal kan krijgen (en je erbij bent terwijl het wordt gemaakt) en het overal wel bijna hetzelfde smaakt.

– Papaya Salad (Som Tam)
Som Tam is a spicy papaya salad. It is made with unripe green papaya, sometimes carrots, peanuts, tomato and more. The dressing include limejuice, garlic, palmsugar and fishsauce. It can be very spicy, so be aware of that!
I have no photo of this dish, because I only ate it once of twice.

Som Tam is een pittige papaja salade. Het wordt gemaakt van onrijpe groene papaja’s, soms wortels, pinda’s, tomaten en meer. In de dressing zit onder andere limoensap, knoflook, palmsuiker en vissaus. Deze salade kan erg pittig zijn, dus let op!
Ik heb helaas geen foto van dit gerecht, omdat ik het slechts een of twee keer heb gehad.

thailand-food-massamancurry
– Massaman curry
Massaman curry is a relatively mild curry. It is not of Thai origin; supposably it refers to the word Muslim? You taste the flavours of star anise, cinnamon and clove. It is often made with potato and chicken and you eat it with white rice.

Massaman curry is een relatief milde curry. Officieel is het niet Thais, maar zou refereren aan het woord Moslim? Je proeft de smaken van steranijs, kaneel en kruidnagel. Het wordt vaak gemaakt met aardappel en kip en je eet het met rijst.

thailand-food=mangostickyrice– Mango sticky rice
Mango sticky rice is a famous Thai dessert. It is made with a special kind of rice, fresh mango and coconut milk. Usually it is served warm or at room temperature.
Surprisingly it is a dish that you can buy on the streets a lot. I have had it a few times, in restaurants and from a streetvendor, but it is not my kind of taste.

Mango sticky rice is een bekend Thais toetje. Het wordt gemaakt met een speciaal soort rijst, verse mango en kokosnootmelk. Vaak wordt het warm of op kamer temperatuur geserveerd. Verrassend genoeg is dit ook een gerecht dat je op straat vaak kan kopen.
Ik heb dit gerecht een paar keer gehad, in restaurants en op straat, maar het is niet echt mijn smaak.

-> What do you think about Thai food? Do you have a favorite dish?

-> Wat vind jij van Thais eten? Heb jij een favoriet gerecht?


One thought on “Food: Thailand

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s