Travel guide: Sapa, Vietnam

A trekking in Sapa is a once in a lifetime experience, especially when you combine it with a homestay (sleeping at a local family). Hours of walking through the jungle and (muddy) ricefields when it is over 20 degrees celsius… does that sound like a good idea?

I planned my trekking through my hostel in Hanoi. After spending one afternoon and night in a hostel in Sapa (Mountain View Hostel- from the Vietnam Backpackers chain), it was time for my trekking. I met my guide and a Dutch guy that was doing the trekking with us. The first day we walked for about 4 hours, it was about 12 km. On our trek we were joined by women of the Black Hmong tribe. I found the trekking very hard. Late afternoon we arrived at our homestay. We were able to take a shower (they actually had a ‘normal’ shower and toilet), and relax. Then it was time to eat; the men and women ate seperately, but because the guide and the Dutch guy where the only ones I could talk to (nobody of the family spoke English), I could eat with the men. And it was hilarious, because they drank a lot of ricewine.

The next day we walked for about 2 to 3 hours, during our walk we stopped at a local middle school. This time we were joined by woman of the Red Dzao tribe. At noon a van took a back to ‘Sapa city’ where I took an evening bus to Hanoi.

I have to admit; I am not that active or outdoorsy, so this was totally out of my comfort zone. I did not prepare for this trekking nor did I had any idea of what to expect. But I wanted to do this trekking and i am so proud i did. Although during the trekking I might have used a variety of cursewords, it was an amazing experience!

-> Have you done a trekking in Sapa? Let me know in the comments!

Een trekking in Sapa is een bijzondere ervaring, zeker als je het combineert met een homestay (logeren bij een lokale familie). Uren lopen door de jungle en (modderige) rijstvelden als het meer dan 20 graden is.. klinkt dat niet leuk?

Ik plande mijn trekking via mijn hostel in Hanoi. Na een middag en nacht in een hostel in Sapa (Mountain View Hostel – van de Vietnam Backpackers keten), was het tijd voor de trekking. Ik ontmoette mijn gids en een Nederlandse jongen die meeging met de trekking. De eerste dag liepen we ongeveer vier uur, het was 12 kilometer. Tijdens onze trek liepen vrouwen van de Black Hmong-stam met ons mee. Ik vond de trekking erg zwaar. Aan het einde van de middag arriveerden wij bij de homestay. Wij konden even douchen (ze hadden zelfs een normale douche en toilet) and relaxen. Toen was het tijd om te eten; de mannen en vrouwen aten aan verschillende tafels, maar omdat de gids en de Nederlandse jongen de enigen waren waarmee ik kon praten (niemand in de familie sprak engels), mocht ik aan de mannentafel zitten. En dat was erg grappig, omdat zij veel rijstwijn dronken.

De volgende dag liepen we 2 tot 3 uur, tijdens deze tocht stopten wij bij een lokale lagere school. Deze keer liepen vrouwen van de Red Dzao-stam met ons mee. Rond de middag werden wij door een busje terug naar Sapa gebracht, waar ik op de bus naar Hanoi stapte.

Ik moet toegeven; ik ben niet erg actief en avontuurlijk, dus dit was compleet buiten mijn comfort zone. Ik was niet voorbereid op de trekking en had geen idee wat ik kon verwachten. Maar ik wilde de trekking doen en ben blij dat ik het heb gedaan. Ondanks dat ik tijdens de trekking meerdere malen enorm heb gevloekt, was het een geweldige ervaring!

-> Heb jij een trekking gedaan in Sapa? Dan ben ik benieuwd naar jouw ervaring!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s