Travel guide: Halong Bay, Vietnam

Halong Bay is a must if you visit Vietnam. This group of limestone islands is a UNESCO World Heritage Site and looks very mysterious in real life. A one-ro two day trip can be one of the best experiences… with the emphasis on ‘can’.

A trip to Halong Bay is easy to plan; most hostels and hotels offer a one-or two day trip. If yours does not, there are plenty of travel agencies in Hanoi where you can book one… and that is exactly the problem. Because Halong Bay is so famous, there are a lot of travelagencies that offer a trip. However, some of those trips can be bad. So be very careful were you book your trip; make sure it is a good one, check reviews online or ask other travellers about their experience.

My two day-one night trip to Halong Bay was memorable. My friend and I had chosen a bad company (we booked it through a random travelagency in Hanoi), but we did not know that.
A van took us from our hostel in Hanoi to the harbour in Halong Bay. There we stepped on the boat. It did not look like the one in the flyer that the woman had shown us! It was old, the paint was peeled, and the straff did not speak English very well. Also, the roof deck looked damaged and the rooms were very basic. On the boat were about fifteen other tourists, and although we were all very disappointed, we tried to make the best of it.

During the boattrip to the first cave, we could eat lunch on the boat. As you can expect, we were all a little bit hesitant about the quality of the food. I decided to only eat white rice with soy sauce, because I did not wanted to get sick.
The caves we visited were awesome… I took a lot of photo’s. And during the sunset we had the chance to go kayakking, which was a great experience!

Back on the boat we had dinner, some drinks and then we went to sleep. I shared my room with my friend. We barely slept that night, because we could hear rats walking around our ‘cabin’. It was scary. We also had no electricity and water during the night.
The following morning it turned out most people had not slept very well, and we were all happy to go back to the harbour. The trip back to the harbour was amazing, with the sunrise over the limestone islands…what an view. Also, it was sunny, which is rare in Halong Bay, so we could sit on the (damaged) roof deck and enjoy the view and the sun.

Overall I would definitely recommand a trip to Halong Bay (with a good company!), because the views of those limestone islands are very special.

Een bezoek aan Halong Bay is een must als je in Vietnam bent. Deze rotsen van kalksteen staan op de UNESCO’s Werelderfgoedlijst en zijn er mysterieus uit in het echt. Een een-of twee daagse trip kan een van de beste ervaringen zijn… met de nadruk op ‘kan’.

Een trip naar Halong Bay is makkelijk te regelen; de meeste hostels en hotels bieden wel een een-of twee daagse trip aan. Als die van jou dat niet doet, zijn er in Hanoi genoeg reisbureau’s je zo’n reis kan plannen… en dat is ook juist het probleem. Omdat Halong Bay zo bekend is, zijn er veel reisbureau’s die zo’n trip aanbieden. Helaas zijn sommige van deze trips slecht. Wees voorzichtig met bij wie je de trip boekt; zorg ervoor dat het een goede is, check eventueel reviews online of vraag het na bij andere reizigers.

Mijn trip naar Halong Bay was bijzonder. Mijn reisgenote en ik hadden een verkeerd bedrijfje gekozen (we boekten het via een reisbureautje in Hanoi), maar dat wisten we niet.

Een busje bracht ons van het hostel in Hanoi naar de haven in Halong Bay. Daar stapten wij op de boot. Deze leek totaal niet op de boot in de flyer die de vrouw aan ons had laten zien!
Het was oud, de verf bladderde, en de bemanning sprak slecht Engels. Ook was het dakterras beschadigd en waren de hutjes erg simpel. Op de boot waren ongeveer vijftien andere toeristen, en ondanks dat wij allemaal erg teleurgesteld waren probeerden wij er wel het beste van te maken.

Tijdens de bootreis naar de eerste grot, konden wij lunchen op de boot. Zoals je misschien wel snapt, waren wij een beetje terughoudend met het eten. Ik besloot alleen witte rijst met sojasaus te eten, omdat ik niet ziek wilde worden.
De grotten die wij bezochten waren geweldig… ik heb ontzettend veel foto’s gemaakt. En tijdens de zonsondergang konden we kayakken, wat een geweldige ervaring was.

Terug op de boot was het tijd voor het avondeten, en naar een paar drankjes ging iedereen slapen. Ik deelde een hut met mijn reisgenote. We hebben geen oog dicht gedaan, omdat we ratten rond ons hutje hoorden rennen en knagen. Erg eng! Ook hadden we die nacht geen elektriciteit en water.
De volgende ochtend bleek dat iedereen slecht had geslapen, en we waren allemaal blij om weer naar het vaste land te gaan. De bootreis terug naar de haven was fantastisch, met de zonsopkomst over de rosten… wat een uitzicht. Daarnaast was het lekker zonnig, wat zeldzaam is in Halong Bay, zodat we op het (beschadigde) dakterras konden zitten genieten van het uitzicht en de zon.

Ik zou een trip naar Halong Bay (met een goed bedrijf) iedereen aanbevelen, omdat het uitzicht over die rosten erg speciaal is.

 


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s