My travelroutes through Southeast Asia

mytravelroutesthroughtsoutheastasia
As you might have read in my previous blogpost (click here for that blogpost), I have travelled twice through Southeast Asia, in 2015 and 2016. I wanted to share with you the two routes that I have travelled. This is just a short story to name the cities I have seen, I will post travelguides (with sights, restaurants and hostels) for each city that I have visited later.

2015
In February 2015 I flew to Vietnam. Hanoi (in the north of Vietnam) was my first stop. I stayed there for almost two weeks(!). During those weeks, I also went on two two-day trips to Halong Bay and Sapa. The reason why I stayed in Hanoi for that long was TET (Vietnamese Newyear). The day after I arrived, I found out it was Vietnamese Newyear and that totally changed my plans: most stores and sights were closed, prices were skyhigh and the streets were busy with Vietnamese people. Basically the whole town hit ‘pause’ for about a week. Luckily I had a great hostel (more about that later) so I did not get bored.
After those two weeks I took the nightbus to Hue. After two days I went to Hoi An, where I spend a week (I loved this town!). But because I got a visa for 30 days, my time was running out, so I went to Mui Ne for two days and then to Ho Chi Minh City. From there I crossed the border to Cambodia.

In Cambodia I arrived in Phnom Penh. I spend almost a week there, because I got sick. Then I took a minivan to Kampot, where I stayed for a few days. During my stay in Kampot I also went to Kep for a day. Next was the island Koh Rong. After about five days on this island, I went to Sihanoukville for a day, to take the nightbus (worst busride ever!) to Battambang. The next day I went to Siem Reap. I stayed in Siem Reap for 5 days and then I flew to Chiang Mai, Thailand.

Originally I had planned to travel for two months, but halfway during my travels I realised I wanted to travel a bit longer, so I postponed my flight with a few weeks.
I spend almost two weeks in Chiang Mai. During those two weeks I went in Pai for a some days. Funnily enough I was in Chiang Mai for Thai Newyear (Songkran; one big waterfight with the whole city…an amazing experience!). Then I flew to Phuket and went straight to Koh Phi Phi. After four days, I went to Koh Lanta, but because I felt miserable there, I went back to Koh Phi Phi the next day. I spend another two days on Koh Phi Phi before I went to Koh Tao. On Koh Tao I stayed for five days. From there I went to Bangkok, and after three days in Bangkok I flew back home.

2016
In May 2016 I left for my second trip. I started my trip in Bangkok, Thailand. After three days I flew to Siem Reap, Cambodia. There I was going to meet a friend from home, who I would travel through Laos with. Because I liked Siem Reap last year, I decided to go there a few days early (I also did not like Bangkok that much).

After a few days, we took a bus to cross the boarder to Laos. We spent a two days in Don Det (4000 Islands). Next on our list was Pakse and we saw the beautiful Bolaven Plateau there.
Because we did not like the city itself, we took the nightbus to Vientiane the same day.
Then we each went our own way, because my friend needed to hurry up with travelling because she was going to meet her boyfriend in Thailand, and I wanted to stay in Vientiane a little bit longer. After two days in Vientiane, I went to Vang Vieng for two days. Then I took the minivan to Luang Prabang, where I stayed for almost a week! I did not like this city when I first arrived (I actually wrote in my travel journal the first day that I was miserable and felt very alone). Funnily, the next day I met awesome people and ended up spending the rest of my days with them and had an awesome time.

From Luang Prabang, I flew to Chiang Mai, Thailand. Again I stayed almost two weeks there (can you tell it is one of my favorite cities in Asia?). During those two weeks I also went to Chiang Rai for a two days. Then I took the bus to Sukhothai, and after two days I travelled down south to Bangkok. I spend a night in Bangkok before I took the minivan to Kanchanaburi. A few days later I took the bus to Hua Hin, where I spend less then 24-hours, because I wanted to go to Koh Tao really badly! At Koh Tao I spend about 10 days. Yes, I liked the island, but I was also ‘stuck’ there because I did my open water course (scuba diving), and I had to wait for my parents to send me my new ATM bankcard.

Ten days later I took the nightbus to Bangkok and the next day I flew to Bali, Indonesia.
Legian was my first stop. After four days I took the minivan to Ubud, where I spend five great days. Then I took the bus and boat to Gili Air. Because I did not like the island very much, I went to Gili Trawangan after one day. I liked my hostel in Gili T so much, that I stayed there for five days. Then I went back to Legian, Bali, where I spend two more days, and after that I flew from Bali to Bangkok. I spend two days in Bangkok before I flew home to the Netherlands.

Zoals je hebt kunnen lezen in mijn vorige blogpost (klik hier om die te lezen), ben ik twee keer naar Zuidoost Azië geweest, in 2015 en 2016. Ik wilde de routes die ik heb gereisd met jullie delen. Dit is een korte opsomming van de steden die ik heb bezocht, later zal ik travelguides (met bezienswaardigheden, restaurants en hostels) met jullie delen voor elke stad waar ik ben geweest.

2015
In februari 2015 vloog ik naar Vietnam. Hanoi was mijn eerste stop in Vietnam. Daar bleef ik bijna twee weken. Gedurende die twee weken ging ik ook op twee twee-daagse trips naar Halong Bay en Sapa. Ik zat een soort van ‘vast’ in Hanoi, omdat het Vietnamees nieuwjaar (TET) was. Het gooide mijn plannen direct in de war, omdat de hele stad een week lang op pauze stond; de winkels waren dicht, de prijzen waren hoog en de straten waren vol met Vietnamezen. Gelukkig had ik een fijn hostel (meer daarover in een latere blogpost), zodat ik mij niet hoefde te vervelen.
Twee weken later nam ik de nachtbus naar Hue en na twee dagen reisde ik verder naar Hoi An, waar ik een week bleef (wat een leuk stadje!). Mijn visa was slechts 30 dagen geldig en dus zat mijn tijd er bijna op… ik reisde snel door naar Mui Ne en vervolgens naar Ho Chi Minh City. Vandaaruit ging ik met de bus de grens over naar Cambodja.

In Cambodja kwam ik aan in Phnom Penh. Omdat ik ziek was, bleef ik daar ongeveer een week. Vervolgens ging ik voor een paar dagen naar Kampot en een dagje naar Kep. Daarna ging ik naar het eiland Koh Rong, waar ik een vier dagen bleef. Na een nacht in Sihanoukville nam ik de nachtbus (ergste busreis ooit!) naar Battambang. De volgende dag ging ik naar Siem Reap voor vijf dagen, en van Siem Reap vloog ik naar Chiang Mai, Thailand.

Oorspronkelijk had ik bedacht om twee maanden te reizen, maar halverwege mijn reis realiseerde ik me dat ik langer wilde reizen, dus wijzigde ik mijn vlucht.
Ik bleef bijna twee weken in Chiang Mai. Gedurende die twee weken ging ik ook een paar dagen naar Pai. In Chiang Mai is veel te doen, daarnaast was het ook Songkran (Thais nieuwjaar; een groot watergevecht met de hele stad… een geweldige ervaring!). Toen vloog ik naar Phuket, om snel naar Koh Phi Phi te gaan. Na een paar dagen nam ik de boot na Koh Lanta, maar omdat ik me daar rot voelde, ging ik de volgende dag weer terug naar Koh Phi Phi. Na nog twee dagen Koh Phi Phi reisde ik naar Koh Tao, en vijf dagen later ging ik naar Bangkok. Ik bleef daar drie dagen en vloog vervolgens naar huis.

2016
In mei 2016 begon ik aan mijn tweede trip. Deze begon in Bangkok, Thailand. Na drie dagen vloog ik naar Siem Reap, Cambodja. Daar trof ik een vriendin, met wie ik door Laos ging reizen. En omdat ik Siem Reap vorig jaar zo fijn vond (en ik geen fan ben van Bangkok), besloot ik een paar dagen eerder er naartoe te gaan.

Na een paar dagen namen wij de bus om de grens met Laos over te gaan. Onze eerste stop was Don Det (4000 Islands), hier bleven wij twee dagen. Vervolgens gingen wij naar Pakse en zagen we het mooie Bolaven Plateau. Omdat we de stad zelf niet zo leuk vonden, gingen wij die avond met de nachtbus naar Vientiane. Daarna gingen wij ieder onze eigen weg, omdat zij snel door moest reizen (omdat zij met haar vriend had afgesproken in Thailand op een bepaalde datum), en ik wilde langer in Laos blijven en mijn tijd nemen. Ik reisde vervolgens naar Vang Vieng. Een paar dagen later reisde ik door naar Luang Prabang, waar ik bijna een week bleef! Toen ik er aankwam vond ik de stad niet erg fijn (ik schreef zelfs in mijn reisdagboek dat ik mij de eerste dag vreselijk alleen voelde). Grappig genoeg ontmoette ik de volgende dag een paar superaardige meiden waar ik rest van de dagen mee op trok en een enorm leuke tijd mee had.

Van Luang Prabang vloog ik naar Chiang Mai, Thailand. Daar bleef ik (alweer) bijna twee weken (duidelijk een van mijn favoriete steden in Azie he?). Gedurende die twee weken ging ik ook een paar dagen naar Chiang Rai. Vervolgens nam ik de bus naar Sukhothai, en naar twee dagen vervolgde ik mijn reis naar Bangkok. Na een nacht in Bangkok nam ik de minivan naar Kanchanaburi. Daar bleef ik ook een paar dagen. Toen nam ik de bus naar Hua Hin, waar ik minder dan 24-uur verbleef, omdat ik snel naar Koh Tao wilde! Op Koh Tao was ik ongeveer tien dagen. Ja, het is een leuk eiland, maar ik zat daar ook ‘vast’ omdat ik bezig was met mijn open water certificaat (voor duiken) en ik moest wachten op mijn nieuwe bankpas, die mijn ouders hadden opgestuurd.

Na tien dagen op Koh Tao nam ik de nachtbus naar Bangkok en de volgende dag vloog ik naar Bali, Indonesië. Legian was mijn eerste stop. Na vier dagen nam ik de minivan naar Ubud. Ik bleef vijf dagen in Ubud, maar dat was eigenlijk niet genoeg. Vervolgens nam ik de bus en boot naar Gili Air. Omdat ik dit eiland niet zo leuk vond, ging ik snel naar Gili Trawangan. Ik bleef vijf dagen op Gili T en ging vervolgens terug naar Legian (Bali). Na een paar dagen vloog ik van Bali naar Bangkok, en na nog twee dagen in Bangkok vloog ik weer naar Nederland.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s