Tips: New York on a Budget

New York had been on my bucketlist for a long time, but I always thought it was very expensive. However, last month I had saved some money and decided to go. Yolo!
Do not get me wrong, New York IS expensive. For travellers the hotel is the biggest part of the budget. Of course there are cheap options, but since I had travelled mainly in Southeast Asia, everything felt expensive. But you CAN visit New York when you are on a budget, you just need to do some research.

Here are a few tips for visiting New York when you are on a budget.

tips-newyorkonabudget (1) tips-newyorkonabudget (2)

1. Drink tapwater
Drinking tapwater might be your number one money saving trick. Since tapwater in New York is safe to drink, you can easily (re)fill your waterbottle in restaurants or museums.
I would advice to
bring or buy a reusable waterbottle, I bought one from Chilly’s, and fill it whenever you see a tap. The Chilly’s waterbottles keep your water cold for 24 hours!

2. Walk the city
Yes, New York – as in Manhattan- is big, but if you visit one neighbourhood per day, you can walk a lot too. That way you save money, see more of the city and walk off the calories of all those delicious bagels and donuts that you have been eating. So, do not forget to wear comfortable shoes.


3. Unlimited metrocard

If you are staying in New York for 5 days or more and are planning to see a lot of the city, the unlimited metrocard might be a good idea. This card is not cheap, but worth the 31 euro’s; this way you also do not have to think about charging it every morning.

4. Pret a Manger

One of the things that will a lot of cost money during your trip is food. Eating out is expensive; prices can be high (especially in ‘hyped up restaurants’) and you have to give them a tip too. I always want to visit cool restaurants and try new dishes, but I do not want to spend a lot of money. So what I did, was alternating between sitting in fun restaurants and having some cheap to-go dishes.
Pret A Manger is a reasonable food option is you are on a budget. You can get breakfast and lunch options like muesli and sandwiches, but also salads, juices and snacks. You can choose to sit inside or take it to the park. And there is a Pret on every few corners.

tips-newyorkonabudget (3) tips-newyorkonabudget (4)
5. Free sights
You would be surprised by how many sights in the big apple are free. Central park? Free. The Brooklyn Bridge? Free. The High Line? Free!

-> Have you been to New York while on a budget? If you have any budget tips, let me know in the comments.

New York stond al jaren op mijn bucketlist, maar omdat het zo duur is hoefde ik er niet per se nu heen. Echter toen ik vorige maand wat geld had gespaard besloot ik gewoon te gaan. Yolo!
Begrijp me niet verkeerd, New York IS duur. Voor reizigers is het hotel de grootste uitgave. Natuurlijk zijn er goedkopere opties, maar omdat ik zoveel gereist heb door Zuidoost Azië, voelde alles duur. Maar je kan echt New York wel bezoeken als je op je budget moet letten, je moet gewoon goed zoeken.

Hier zijn een paar tips om je trip naar New York niet al te duur te maken.

1. Drink kraanwater
Het drinken van kraamwater gaat je veel geld besparen. Omdat kraanwater in New Yrok veilig is om te drinken, kun je gemakkelijk in een restaurant of museum je flesje bijvullen. Ik zou iedereen aanraden om een eigen waterflesje mee te nemen of te kopen, ik heb er een van Chilly’s. Deze houdt mijn water wel 24 uur koud!

2. Lopen
Ja, New York- als in Manhattan- is groot, maar als je elke dag een buurt bezoekt, kun je ook veel lopen. Op die manier bespaar je geld, zie je meer van de stad en verbrand je die calorieën van die lekkere bagel. Vergeet niet om makkelijke schoenen aan te doen.

3. Unlimited metrocard
Als je langer dan 5 dagen in New York bent en van plan bent veel van de stad te zien, dan is een unlimited metrocard een goed idee. Deze kaart is niet goedkoop, maar zeker de 31 dollar waard; op deze manier hoef je niet elke ochtend de kaart op te laden.

4. Pret a Manger
Naast een hotel, is eten de grootste kostenpost als je in New York bent. Uit eten gaan is duur; prijzen zijn hoog (vooral in “gehypte restaurants”) en daar bovenop verwachten ze nog een fooi.
Ik wil altijd leuke restaurants bezoeken en nieuwe gerechten proberen, maar ik wil niet al mijn geld uitgeven. Daarom besloot ik de restaurants af te wisselen met Pret A Manger.
Pret A Manger is een goede optie voor eten als je niet te veel wilt uitgeven. Je kunt er ontbijt opties krijgen (zoals muesli en broodjes/ wraps), maar ook salades, sappen en snacks. Je kunt ervoor kiezen om het daar op te eten, of mee te nemen, naar bijvoorbeeld een park. Er is wel een Pret op elke paar straten.

5. Gratis bezienswaardigheden
Wist je dat er veel gratis bezienswaardigheden in New York zijn? Central park? Gratis. De Brooklyn Bridge? Gratis. De High Line? Gratis!

-> Heb jij nog andere budget tips voor mij? Laat ze achter in de comments.


One thought on “Tips: New York on a Budget

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s