Tips: Best apps for backpacking

DSCN6624.JPG
Who travels without a mobile phone? No one. Because there are tons of apps that help you during your trip. Besides the ‘obvious’ apps that are good for keeping in touch with your friends and family (like WhatsApp or Skype) and apps that you use to navigate in a foreign city, there are a lot of other apps that can make your (backpacking) trip easier. Today I share with you which apps really helped me during my trips through both Southeast Asia and Europe.

Afbeeldingsresultaat voor whats app
1. WhatsApp
It probably is not a surprise that I start with WhatsApp. Over a billion people use this app to communicate with their friends and family. For me, WhatsApp was a great way to keep in touch with people at home; not only because I only needed Wifi, but also because I could easily share photo’s and video’s with a select group of people.

Afbeeldingsresultaat voor skype
2. Skype
For moments when you want to see your friends or family, there is Skype. You only need (good) Wifi and a Skype-account.

Afbeeldingsresultaat voor instagram
3.
Instagram
On trips you always take loads of photo’s, and the most beautiful ones you can share on Instagram. Before your trip you can do some research on hashtags and such.

Afbeeldingsresultaat voor hostelworld
4. Hostelworld
I think Hostelworld is the best app for booking hostels. A few days before I would go to a new city, I would look for a good hostel on this app. And when I found one, I would book it immediately. Yes, I often book hostels in advance. Although many backpackers say it is more expensive and not always the best option because reviews can be wrong, I prefer booking in advance. I hate arriving in a city after a long busride and have no place to go. Plus I do not enjoy walking around with my heavy backpack too much.
Usually I would book for one or two nights, so I can check it out. If I like the hostel I can extend my stay. If I do not like the hostel, I will look for another one.

Afbeeldingsresultaat voor xe currency
5.
XE Currency
XE Currency is ideal to check exchange rates. Travelling through different countries in a short amount of time and dealing with different currencies can be very confusing. With this app you can add all the currencies that you need in one list and see the rates. I used it a lot to check how much I wanted to pay for something and such. You can use it without wifi, but do update it once in a while for current rates.

Afbeeldingsresultaat voor maps me
6.
Maps Me
Maps Me was recommanded to me by few fellow backpackers. You can download a map of a country (or a part of a country) on your phone and then use it without wifi. I found out it is incredible useful to check if the taxidriver is going the right way or if you are walking down the right street to a restaurant.

Afbeeldingsresultaat voor trip advisor
7. Trip Advisor
Like I said in a previous article (on how to get the best itinerary), I use Trip Advisor when I want to know what there is to do in a city, or if there is a good restaurant nearby.
Fun fact: I write reviews for Trip Advisor on every hostel, restaurant and museum that I visit. Since I like to read reviews, I find it important to write them as well.

Afbeeldingsresultaat voor dropbox
8. Dropbox
It is one of my biggest nightmares while travelling…. losing all the amazing photo’s I took. Dropbox automatically saves all your photo’s that are on your phone as soon as you get wifi, but you can also choose to save them yourself. I got a free account when I bought my phone two years ago, but I would say it is worth paying for.

9. Bankapp
My bank has an app to make checking your balance and transfering money from one account to another very easy (but still safe). I find it important to be able to check my balance regularly and see my spending-habbits while I am on a long trip.

-> Which apps do you use when you are travelling?

Wie reist er nou niet met een mobiele telefoon? Niemand. Want er zijn veel apps die je kunnen helpen tijdens je reis. Naast de ‘standaard’ apps om in contact te blijven met je familie en vrienden (zoals WhatsApp en Skype) en de apps die je gebruikt om te navigeren, zijn er genoeg apps die jouw (backpack) trip makkelijker kunnen maken. Vandaag deel ik met jullie welke apps mij tijdens mijn trips door Zuidoost Azië en Europa hebben geholpen.

1. WhatsApp
Het is vast geen verrassing dat ik begin met WhatsApp. Meer dan een miljard mensen gebruiken deze app om met hun vrienden en familie te communiceren. Tijdens mijn trips van WhatsApp erg handig; niet alleen omdat vaak wel Wifi overal hebt, maar ook omdat je makkelijk foto’s en video’s kon delen met specifieke personen.

2. Skype
Voor de momenten dat je je familie en vrienden wil zien is er Skype. Hiervoor hebt je slechts (goede) Wifi nodig en een Skype-account.

3. Instagram
Tijdens je reizen maak je altijd prachtige foto’s en deze kun je goed met Instagram delen. En voor je trip kun je alvast onderzoek doen naar relevante hashtags.

4. Hostelworld
Ik vind Hostelworld de beste app om hostels te boeken. Een paar dagen voordat ik naar een nieuwe stad ging, zocht ik op de app naar een goed hostel. En als ik een had gevonden, boekte ik die direct. Ja, ik boek hostels vaak vooraf. Ondanks dat veel backpackers zeggen dat het duurder is en niet altijd het beste idee omdat reviews verkeerd kunnen zijn, ik vind het fijner om toch online te boeken. Ik haat het om na een lange busrit in een stad aan te komen en geen idee te hebben waar ik heen moet. Plus ik houd er ook niet van om ver met mijn zware backpack op te lopen.

Vaak boekte ik een hostel voor een of twee nachten, zodat ik eerst kon kijken of het ook een fijn hostel was. Vond ik het leuk, dan verlengde ik mijn boeking. Beviel het hostel toch niet, dan ging ik op zoek naar iets anders.

5. XE Currency
XE Currency is een ideale app om de wisselkoersen te checken. Reizen door verschillende landen in een korte periode en de verschillende munteenheden kunnen erg ingewikkeld zijn. In deze app kun je alle munteenheden die je nodig hebt toevoegen. Ik gebruikte deze app vaak als ik wilde weten hoeveel ik ergens voor wilde betalen enz. Je kan deze app gebruiken zonder wifi, maar zorg ervoor dat je de app wel regelmatig update voor de actuele koersen.

6.
Maps Me

Maps Me werd mij aangeraden door mede-backpackers. Je kunt een kaart downloaden van een land (of een gedeelte van een land)  en die dan gebruiken zonder wifi. Ik vond het erg handig om te zien of de taxichauffeur de juiste kant op ging en of ik de goede straat inliep voor dat ene restaurant.

7. Trip Advisor
Zoals ik al in een eerder artikel zei, gebruik ik Trip Advisor als ik wil weten wat er in een stad is te doen, of waar het dichtstbijzijnde beste restaurant zit.
Weetje: Ik schrijf reviews op Trip Advisor over alle hostels waar ik heb geslapen, alle restaurants waar ik heb gegeten en alle musea die ik heb bezocht. Omdat ik zelf graag reviews lees, vind ik het ook belangrijk om ze zelf te schrijven.

8. Dropbox
Het is een van mijn grootste nachtmerries tijdens het reizen…. al mijn mooie foto’s kwijtraken. Dropbox slaat automatisch alle foto’s op zodra je verbinding hebt met wifi, maar je kan de foto’s ook zelf opslaan. Ik kreeg een gratis account toen ik mijn telefoon kocht twee jaar geleden, maar hiervoor betalen zou ik ook niet erg vinden.

9. Bankapp
Mijn bank heeft een app waardoor je makkelijk je bankgegevens kan inzien en geld kan overmaken van het ene account naar de andere (op een veilige manier). Ik vind het erg belangrijk dat ik mijn geldzaken en uitgiftepatroon af en toe kan checken als ik op reis ben.

-> Welke apps gebruik jij als jij op reis bent?


One thought on “Tips: Best apps for backpacking

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s