Tips: Avoiding the crowds in the summer in Amsterdam

amsterdam-streets (1)
Amsterdam
is one of the most famous European cities to visit in the summer. And I can see why: there is loads to see and do, there are plenty of hip places to eat…and when the sun is out, it is a nice looking city also. But I am not the only one that sees that. In the summer Amsterdam is floode
d with tourists. If you do not like that, than please visit do not visit this city in the summer holidays- if you can. If the summer is the only time you can visit, than I hope these tips can help you stay away from the crowds a bit.

1. Avoid the city centre (and other touristy areas)
Places like ‘de Dam’, ‘de Kalverstraat’ and ‘de Jordaan’ are what Amsterdam is known for, so expect a lot of tourists walking around here.

2. Wake up early
It might not be a surprise that this city- that is known for the softdrugs and nightlife- is pretty quiet in the morning. So a relaxing morning walk to a cute breakfast place is a great thing to do.

3.Chill between 11 am and 2 pm
Mosts sights are busiest between 10 or 11 am until 2 or 3 pm. So if you can, try not to plan any famous sights during these hours. Just take the time to have a looong lunch.

4. Make the most of the afternoon and evenings
In case you did not know, some museums are open in the evenings (the Stedelijk museum is open on fridays until 10 pm and the Van Gogh museum on fridays until 10 pm and saturdays until 9 pm), and the rest of the week they close around 6 pm. So grab an early dinner and head to a museum, or visit one of them and go for a late dinner. Either way, it will be less busy than around midday.

5. Buy tickets online
Also make sure to book your tickets for museums ans such online in advance. That way you do not have to wait in line for tickets.

-> Do you have any other tips to avoid the crows in Amsterdam- or any other city?

Amsterdam is een van de meest populaire Europese steden om te bezoeken in de zomer. En ik snap waarom: er is veel te zien en te doen, er zijn genoeg hippe restaurants… en als de zon schijnt is het een prachtige stand. Maar ik ben niet de enige die dat ziet. In de zomer wordt Amsterdam overspoeld met toeristen. Als je daar niet van houdt, bezoek deze stad dan niet in de zomervakantie- als dat kan. Als de zomer de enige tijd in het jaar is dat je hier naartoe kunt, dan hoop ik dat deze tips je helpen om niet tussen de toeristen te zitten.

1. Vermijd het centrum (en de andere toeristische plekken)
Plekken als de Dam, de Kalverstraat en de Jordaan zijn waar Amsterdam bekend voor is, dus er lopen hier veel toeristen.

2. Sta vroeg op
Het is vast geen verrassing dat deze stad – dit ook bekend staat om de softdrugs en het nachtleven – in de vroege ochtend vrij rustig is. Dus de ochtend is goed om een lange wandeling te maken naar een plek om te ontbijten.

3. Rust tussen 11 uur en 2 uur
De meeste bezienswaardigheden zijn het drukste tussen 10 of 11 tot 2 of 3 uur. Dus probeer deze plekken niet op deze tijdstippen te bezoeken. Ga liever laaaang lunchen bij een gezellig cafeetje.

4. Geniet van de middag en avonden
In het geval je het nog niet wist, veel musea zijn ’s avonds open (het Stedelijk museum is op vrijdags open tot 10 uur en het Van Gogh museum is op vrijdags open tot 10 uur en op zaterdags tot 9 uur), en de rest van de week sluiten ze rond 6 uur. Dus kies ervoor om of vroeg te eten en daarna naar het museum te gaan, of om eerst naar het museum te gaan en later op de avond te eten. Dan is het minder druk dan als rond de middag gaat.

5. Koop tickets online
Ook is het handig om de tickets voor musea van te voren online te boeken. Op die manier hoef je niet in de wachtrij te staan voor een ticket en kun je zo doorlopen.

-> Wat zijn jouw tips om de drukte in Amsterdam (of een andere stad) te vermijden?


2 thoughts on “Tips: Avoiding the crowds in the summer in Amsterdam

  1. Hi, I’ve been to Amsterdam once and the tips that you provided are indeed accurate. 🙂 I think they can be applied to many big European cities – from my experience the same “avoiding crowd rules” hold when visiting Prague, Wroclaw, Paris and others. Regarding Spanish, Italian or Greek cities if you want to avoid crowds, then you may consider walking in the city during siesta time. It is usually less crowdy then but also the majority of restaurants/bars is closed. Thanks for this article. Cheers, Przemek.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s