Bucketlist: 8 Amazing things to do on Bali

Bali has been a popular destination for travellers for years. And after spending a few weeks on Bali myself, I can say that I get why it is so famous: it has a lot to offer, from cute beachtowns around the coast to beautiful ricefields and waterfalls inland. Since Bali is not a huge island, a few weeks can be enough to see a few different places and get a little taste of everything.
So what would the a great Bali experience include?

 

1. Visit a beachtown or two
One of the stops on Bali should be a beachtown. Since there are so many, there will be one that suits you. Partypeople go to Kuta and surfers go to Canggu
, and then here are Seminyak, Sanur, Amed… but I ended up in Legian, which is between Kuta and Seminyak (click here for my travel guide for Legian). It was not as full with young party people as Kuta, but there were still enough fellow backpackers to meet, there was a huge beach and plenty of places to eat.

 

2. Ricefields
The nature on Bali is great and the most photographed are the ricefields. The famous riceterrace Tegalalang is definitely worth a visit; just take a while to walk around and take some photo’s (I did not walk around it and still regret that). Because the Tegalalang riceterrace is out of the citycentre of Ubud, you need a car or taxi to go here.
The Campuhan Ridge Walk is another great way to see ricefields: this walk starts in the citycentre Ubud and takes you through the amazing green scenery. It takes about an hour to get to one of the cafes.

ubud-bali tegenungan waterfall 03 (2)
3. Waterfalls
There are also plenty of waterfalls on Bali. Unfortunately I only saw the Tegenungan Waterfall ,which was near Ubud and pretty cool, but if you google waterfalls on Bali I am sure you can find much more.

 

4. Wateractivities
Like I said earlier, surfing is big on Bali. There are plenty of places in Kuta, Seminyak and Canggu where you can learn how to surf.
Besides surfing, other water activities that you can do on Bali are diving and snorkeling.

 

5. Food
I loved the food on Bali and have written a whole article about it (click here for my article about Indonesian food). Nasi or mie goreng, satay ayam or gado gado… they might not be the most complicated dishes, but they are tasty!
If you like cooking, it is a great idea to take a cooking class. I did one while I was in Ubud and really enjoyed learning about the ingredients.

 

6. Culture
Although many people go to Bali on a holiday and spend most of their time on the beach, I would highly recommand to get to know the culture too; spend some time visiting some temples, a market or go see a traditional dance show.

 

7. Islands
You can not go to Bali and not visit one of the islands that are closeby. Wether you visit Nusa Penida or Nusa Lembongan, or go a little further and visit the Gili Islands, they are all great to enjoy the big blue sea. Snorkeling or diving is a good idea, since the water is clear and there is a big variety of sealife. Click here for my travel guides for Gili Air and Gili Trawangan.

 

8. Beautiful sunrises and sunsets
You might know that travelling made me fall in love with sunrises and sunsets. Bali and the Gili’s are great places to see sunsets and sunrises. They are not only beautiful from the beach, but also when you are at ricefields.

-> Have you been to Bali? What would you add to this bucketlist?

Bali is al jaren een populaire bestemming voor reizigers. En nadat ik een paar weken op Bali ben geweest snap ik waarom; het eiland heeft veel te bieden, van schattige dorpen en drukke steden aan de kust tot mooie groene rijstvelden en watervallen in het binnenland. Omdat Bali niet heel groot is, zijn een paar weken genoeg om wat verschillende plekken te zien.
Dus wat moet je zeker doen als je op Bali bent?

1. Breng een paar dagen door in een stadje aan het strand
Omdat er veel stadjes aan het strand liggen, zit er zeker een tussen die bij jou past. Feestbeesten gaan naar Kuta, surfers naar Canggu…en dan heb je nog Seminyak, Sanur, Amed…..maar ik verbleef in Legian. Legian ligt tussen Kuta en Seminyak) (klik hier voor mijn artikel over Legian). Het was niet zo druk met feestende mensen als Kuta, maar er waren genoeg mede backpackers, het strand was groot en er waren veel eettentjes.

2. Rijstvelden
De natuur op Bali is mooi en vooral de rijstvelden zie je veel terug op sociale media. Het beroemde Tegalalang rijstterras is zeker de moeite waard; neem de tijd, loop rond en maak mooie foto’s (ik heb hier niet doorheen gelopen en dat vind ik erg jammer). Omdat dit rijstterras buiten het centrum van Ubud ligt, moet je wel een auto, scooter of taxi regelen.

De Campuhan Ridge Walk is een makkelijkere manier om rijstvelden te zien. Deze wandeltocht begint in Ubud en gaat door mooie groene velden. Het duurt ongeveer een uurtje voordat je bij de cafes bent.

3. Watervallen
Er zijn ook veel watervallen op Bali. Helaas heb ik alleen de Tegenungan Waterfall.

Deze waterval is vlakbij Ubud en leuk om te bezoeken, maar er zijn veel meer op Bali, dus zoek ze op op internet!

4. Wateractiviteiten
Zoals ik al eerder zei is surfen groot op Bali. Er zijn veel plekken waar je lessen kunt nemen, bijvoorbeeld in Kuta, Seminyak of Canggu.

Naast surfen kun je er ook goed duiken en snorkelen.

5. Eten
Ik houd van het eten op Bali en heb er een tijdje geleden een artikel over geschreven (klik hier voor mijn artikel over het eten op Bali). Nasi of mie goreng, sate ayam or gado gado… het zijn niet de meest ingewikkelde gerechten, maar ze zijn heerlijk!

Als je van koken houdt, is een kookcursus volgen ook leuk. Tijdens mijn verblijf in Ubud heb ik een kookles gevolgd en ik vond het interessant om alles over de ingredienten te leren.

6. Cultuur
Ondanks dat veel mensen naar Bali op vakantie gaan en de meeste tijd doorbrengen op het strand, zou ik iedereen adviseren om de ook wat tijd aan de cultuur te besteden: bezoek een tempel, loop over de lokale markt of bekijk een traditionele dansshow.

7. Eilanden
Je kan niet Bali bezoeken en de eilanden in de buurt vergeten. Of je nou Nusa Penida of Nusa Lembongan bezoekt, of iets verder gaat en kiest voor de Gili Eilanden, ze zijn allemaal perfect om te genieten van het strand en de zee. Snorkelen en duiken kan er prima, omdat het water helder is en er veel verschillende vissen zijm. Klik hier voor mijn artikelen over Gili Air en Gili Trawangan.

8. Mooie zonsopkomsten en- ondergangen
Door mijn reizen ben ik dol geworden op zonsopkomsten en zonsondergangen. Bali en de Gili’s zijn perfect om deze dan ook te zien. Niet alleen zijn ze mooi vanaf het strand, ook bij de rijstvelden kun je prachtige foto’s maken.

-> Ben jij op Bali geweest? Wat zou jij aan deze bucketlist toevoegen?


One thought on “Bucketlist: 8 Amazing things to do on Bali

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s