Travel guide: Legian, Bali (Indonesia)

bali legian surfing (1)
Bali was on my list for a while, so when I was in Thailand this year I decided to hop on a plane to Bali and spend three weeks there. Because I was not feeling the ‘crazy-crowded-Kuta’ vibe, I chose to stay in Legian for a few days, which is between Kuta and Seminyak. It ended up being a good choice, because Legian was very nice.
After Legian I spend some time in Ubud, Gili Air and Gili Trawangan (more about these places later next month). Then I came back to Legian for a few days, before I flew back to Bangkok, Thailand.

Bali stond al een tijdje op mijn lijst, dus toen ik in Thailand was dit jaar besloot ik het vliegtuig naar Bali te pakken en daar drie weken te vertoeven. Omdat ik geen zin had in het ‘drukke-feestende’ Kuta, koos ik als eerste plek voor Legian, wat tussen Kuta en Seminyak ligt. Het bleek een goede keuze want Legian was mooi.
Na Legian reisde ik naar Ubud, Gili Air en Gili Trawangan (volgende maand lees je hier meer over deze plekken). Daarna kwam ik voor een paar dagen terug in Legian, waarna ik naar Bangkok, Thailand terugvloog.

SIGHTS/ ZIEN

– Surfing
Bali is known for great surfing. I would have loved to give it a try, but I twisted my enkle on one of the first days in Legian (while walking on the street….yes really!), so no surfing for me unfortunately. And a small part of me was relieved, because the waves were very intimidating! However I did enjoy watching other people (primarily guys) riding waves and taking some cool action shots.

Het is bekend dat je op Bali goed kunt surfen. Ik had het graag geprobeerd, maar helaas verdraaide ik mijn enkel op een van de eerste dagen in Legian (terwijl ik op straat liep…ja echt!). Eigenlijk was ik ook wel een klein beetje opgelucht dat ik niet kon surfen, want de golven zagen er erg intimiderend uit! Ik keek liever naar de (mannelijke) surfers in actie. En dat leverde ook mooie actie foto’s op.

– Legian Beach
Those who can’t surf lay on the beach! I spend most of my days in Legian just laying in the beach for a few hours. You can not really put a towel on the sand, because there are a lot of bars that offer beds (sometimes for a ridiculous price). Since I was there in July/August, it was too hot to sit in the sun all the time, so an parasol was handy too. The beach was much wider and busier than I had expected.

Wie niet surft, ligt in de zon! De meeste tijd bracht ik door op het strand. Je kunt niet echt een handdoek op het zand leggen, want er zij veel strandtentjes die zonnebedden aanbieden voor een prijsje (soms goedkoop, soms veel te duur), en omdat ik er in juli/augustus was, was het te warm om zonder parasol in de zon te zitten. Het strand was breder en drukker dan ik had verwacht.

– Legian street
There are plenty of shops where you can buy souvenirs. Most of them are on Legian street (busy road) or Padma Utara street, which is a smaller road.

Er zijn veel winkeltjes waar je souvenirs kan kopen. Veel vind je in Legian straat (drukke straat) of Padma Utara straat, welke straat iets rustiger is.

– Beachbars
On the beachstrip from Legian to Seminyak you will find a lot of beachbears. Most of them have cushions or beanbags to sit on and a live band performing…. basically all the ingredients for a chill night.
La Plancha Beach Bar
I went to La Plancha a few times with people from my hostel. They had great food (spanish tapas) and a dj playing some nice tunes. The vibe was always relaxed, so it was a great place to sit and chat for hours.

Op de kunstlijn van Legian naar Seminyak vind je veel beachbars. De meeste daarvan hebben kussens of zitzakken en een liveband….de perfecte ingrediënten voor een relaxte avond.
La Plancha Beach Bar
Ik ben verschillende keren naar La Plancha geweest met mensen van mijn hostel. Ze hebben voornamelijk Spaanse tapas op het menu staan en een dj verzorgt de muziek. De sfeer was altijd gezellig, waardoor het een goede plek is te kletsen.

FOOD/ ETEN
There are a lot of ‘western looking’ restaurants in Legian, but eating at a local Warung is much cheaper (and tastier). They serve a lot of famous Indonesian dishes (like nasi or mie goreng) for a good price.
Warung Bamboo
(Address: Jln. Pura Bagus Taruna, Legian)
My favorite warung was called Warung Bamboo. These woman served the best gado gado! I went there a few times and the staff was always friendly.
Switch
One of my favorite places to grab lunch was Switch. Here you can ‘design’ your own sandwich. It is not that cheap, they sometimes mess up your order (this happend to me at least two times), but it is tasty and a great option if you crave ‘western bread’.
Another thing that I wanted to mention is a cocktail-stand that was in front of a Mexican restaurant. Ordering cocktails in restaurants or beachbars can be expensive, so a few times my friends and I bought some cocktails from this stand (the margarita’s and mojito’s were really good and the guys were friendly) and drank them while walking to the beach.

Er zijn een heleboel restaurants in Legian, maar eten bij een lokale Warung is veel goedkoper. Zij serveren bekende Indonesische gerechten (zoals nasi of bami goreng) voor weinig geld.
Warung Bamboo
Mijn favoriete warung is Warung Bamboo, deze vrouwen serveren de lekkerste gado gado!
Switch
Een van mijn favoriete plekken om een lunch te halen was Switch. Hier kan je je eigen sandwich ‘samenstellen’. Het is niet goedkoop, soms klopt er niks van je bestelling (dit is mij zeker twee keer gebeurd), maar het is wel lekker als je zin hebt in westers eten.
Iets anders dat ik ook wil noemen is een tentje voor een Mexicaans restaurant waar ze cocktails verkopen. Cocktails kopen in een strandtentje kan duur zijn, dus wij kochten ze bij het tentje en dronken ze op terwijl we naar het strand liepen. De margarita’s en mojito’s waren erg lekker en de jongens die de cocktails maakten waren vriendelijk.

HOSTEL/ SLAPEN
During both of my times in Legian I stayed at The Island Hotel. I found it on Hostelworld and because of the good reviews, I went there. It is a modern hostel with one big dorm, smaller dorms and some private rooms. It has a restaurant, a pool and a common area. The first time I stayed at the big dorm which was very spacious, light and clean. There were bunkbeds and lockers. The bathrooms, that were clean too, were outside of this room. The only little problem was that the showers had no lock… The restaurant has different breakfast options (some for free) and the staff is very friendly.
The second time I had booked the dorm again, but apparently the manager had upgraded me to a private room (How kind!). I had a double bed and my own bathroom, which was great!
This hostel is in the middle of Legian, however you do need to walk a long, small alley before you see it.

Tijdens mijn verblijven in Legian sliep ik in The Island Hotel. Ik vond het op Hostelword. Het is een modern hostel met een grote dorm, een paar kleine dorms en en prive kamers. Het heeft een restaurant, een zwembad en een gemeenschappelijk gedeelte. De eerste keer sliep ik in de grote dorm, deze was ruim en schoon. Er waren stapelbedden en kluisjes. De badkamers, die ook schoon waren, waren buiten deze kamer. Het enige probleem was dat de douches geen slot op de deur hadden… Het restaurant had verschillende ontbijt-opties (sommige waren gratis) en het personeel was erg vriendelijk.
De tweede keer had ik weer de grote dorm geboekt, maar de manager had het geupgrade naar een privé kamer (hoe aardig!). Ik had een tweepersoonsbed en een eigen badkamer.
Dit hostel staat in het midden van Legian, maar je moet wel een lange, smalle zijstraat door voordat je er bent.


2 thoughts on “Travel guide: Legian, Bali (Indonesia)

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s