Travelstories: Getting sort of lost in the ‘jungle’ on Koh Phi Phi.

This is one of those stories that was scary in the moment, but now I can laugh about it.
In 2015 my friend Nina and I were staying on Koh Phi Phi (I love that island!) and one day we wanted to see the Viewpoint. We decided to go there to see the sunset. From our hostel we followed the signs; we walked through town, later down a small road and the last part was through the woods on a dirtpath. We chatted and joked while walking up hill. It was quite a hard walk and longer than we had expected. Also, flipflops were probably not the best shoes for it. On our way up we did not see a lot of people; just a handful and they were on scooters.

When we got to the Viewpoint, we bought a drink and sat down. There were already people there and it got much busier in the following minutes. We wondered how all these people came here….but did not bother to ask. The sunset was very pretty and it was definitely worth the hike. Then it was time to head back to the village, because it was getting dark.

We decided to take the same route back (Why? I do not know). Walking through the woods, when it is getting dark is scary enough, but both our phones were almost empty so at one point we had no lights. After a while we realised that nobody was following us and we could not really see the path and then…. we just started running because we got scared?! (I do recommand running in the woods when it is dark though).

I can not tell you how happy we were when we saw the road! Although we still had to walk a while, at least now we were walking down the road, with cars, people and lights.
To this day I do not know where all the other people went or how they got down. There has to be different way to get to and from the Viewpoint. If you know it, please let me know in the comments!

So what did I learn from this experience? To always take a flashlight with you, research where you are going and to listen to your gut.

Tips for going on a walk or hike without a guide:
– bring a map or ask for directions beforehand!
– bring water and food
– bring a flashlight!!!
– follow the crowd! (there is probably a reason why people take one road).

What is your experience with the Koh Phi Phi Viewpoint? Let me know!

Dit is een van die verhalen wat eng was op dat moment, maar waar ik later wel om kon lachen. In 2015 waren Nina en ik op Koh Phi Phi (leuk eiland!) en besloten we op een dag dat wij het Viewpoint wilden zien. De zonsondergang vanaf de berg zien klonk goed. Vanaf het hostel liepen we door het stadje, later langs een weg, en het laatste gedeelte door het bos. We praatten en lachten, ondanks dat het een flinke wandeling was en langer duurde dan we hadden verwacht. En slippers waren waarschijnlijk ook niet het beste schoeisel hiervoor. Tijdens onze hike kwamen wij niet veel mensen tegen; slechts een paar en de meesten reden op een scooter.

Toen we bij het Viewpoint waren kochten we wat te drinken en gingen we zitten. Er waren al wat mensen maar ik de volgende minuten werd het drukker en drukker. Wij vroegen ons af waar al die mensen vandaan kwamen, maar we vroegen het niemand. De zonsondergang was prachtig en de zware wandeling was het meer dan waard. Het werd al donker toen wij besloten maar snel weer terug te lopen naar het dorpje.

We besloten om dezelfde route terug te nemen (ik weet niet waarom). In het donker door een bos lopen is al eng genoeg, maar toen onze telefoons leeg raakten begonnen we hem wel te knijpen. We realiseerden ons dat niemand van het Viewpoint achter ons liep en na een tijdje konden wij het pad bijna niet meer zien….op dat punt begonnen we maar te rennen?! (ik raad niemand aan om in het donker door een bos te rennen).

Toen we de weg zagen waren we zo blij! Ondanks dat we toen nog een flink stuk moesten lopen, waren we blij dat we auto’s zagen, mensen en vooral licht.
Zelfs nu weet ik nog steeds niet waar die andere mensen langs zijn gelopen en hoe zij naar beneden zijn gegaan. Er moet haast wel een andere weg zijn om naar en van het Viewpoint te komen. Als jij die kent, laat het me alsjeblieft weten in de comments!

Wat ik van deze ervaring heb geleerd? Om altijd een zaklamp mee te nemen, research te doen naar de route en jezelf te vertrouwen.

Tips voor als je gaat lopen of hiken zonder gids:
– neem een kaart mee of vraag voordat je weggaat om de route.

– neem water en eten mee.
– neem een zaklamp mee!
– volg de mensen! (er is waarschijnlijk een reden waarom mensen een kant oplopen).

Wat zijn jullie ervaringen met het Viewpoint  op Koh Phi Phi?


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s