My thoughts on: Laos

To be honest, I feel like I can not give you a good opinion of Laos. I have only been there for about two weeks and I think that is a bit too short for a ‘good’ opinion. However, that does not mean I can not share my thoughts with you.

Locals
Looking back at my time in Laos, I think the people in Laos were friendly. They are definitely not as used to tourists as the people in for example Thailand, so Lao people can be cautious, curious and not good in English. But they are very helpful: the ‘manager’ of our bungalow on Don Det drove us back to the mainland with his own boat. And when our tuctuc broke, our tuctucdriver asked a random local to help: he send another local guy with his two daughters who brought us a ‘new tuctuc’.

Traffic is a bit crazy, since there are plenty of dirtroads.

Culture/ History
I realise that I did not learn a lot about Lao history. Most of my days in Laos I spend kayaking or seeing waterfalls. Only in Vientiane and Luang Prabang I got the chance to visit a museum and learn a little about the history and the culture, especially about the tribes in the TAEC in Luang Prabang.

Food
I am a little embarressed to admit that I, as a foodlover, only tried one Lao dish. It was called Laab (or Larb) and it was a meat salad. Sadly it was not that tasty.

Landscape
If you like nature and mountains Laos will not dissappoint you. The ground and dirtroads can be dry, but the greenery is lovely. Also, there are a lot of waterfalls in the south on the Bolaven Plateau that are definitely worth a visit.

During my busride from Vang Vieng to Luang Prabang we drove through the mountains and had an amazing view. I was so happy I chose the ‘daybus’, because my friend had taken the nightbus the night before and never saw this.

Hostels
In the big cities like Vientiane and Luang Prabang are plenty of hostels. Although most of them are not as ‘clean and fresh’ as the ones in Cambodia or Thailand, they are great for meeting people. In the other places that I visited (Don Det, Pakse and Vang Vieng) I stayed at guesthouses. As you would expect, there is a less social and more individual vibe there.

Although I only spend two weeks in Laos, I had a great time overall. Luang Prabang is now on top of my list of favorite cities in Southeast Asia.

-> Have you ever been to Laos? How did you like this country?

Om eerlijk te zijn vind ik het moeilijk om een goede mening over Laos te geven. Ik ben er slechts twee weken geweest en ik vind dat eigenlijk te kort. Maar dat betekent niet dat ik mijn gedachten over Laos niet met jullie kan delen.

Lokale bevolking
Terugkijkend op mijn tijd in Laos vond ik de mensen in Laos over het algemeen vriendelijk. Echter ze zijn toeristen niet zo gewend als mensen in bijvoorbeeld Thailand, dus de Laotianen kunnen voorzichtig en nieuwsgierig overkomen, en spreken niet altijd even goed Engels. Maar ze zijn best behulpzaam: de ‘manager’ van onze bungalow op Don Det bracht ons met zijn eigen boot terug naar het vaste land. En toen onze tuktuk stuk ging, vroeg onze tuktuk chauffeur iemand op straat om te helpen. Deze man zorgde ervoor dat er een andere man met een ‘nieuwe’ tuktuk kwam.

Het verkeer kan een uitdaging zijn omdat er veel zandwegen zijn.

Cultuur/ Geschiedenis
I realiseerde mij dat ik niet veel over de Laotiaanse geschiedenis heb geleerd. In Laos heb ik voornamelijk gekayakt en watervallen gezien. Alleen in Vientiane en Luang Prabang had ik de kans om naar een museum te gaan en te leren over de geschiedenis en cultuur, zoals in het TAEC, een museum over verschillende stammen.

Food
Ik schaam mij dat ik als foodlover slechts een Laotiaanse gerecht heb geprobeerd. Het was Laab (of Larb) en is een salade met vlees. Helaas was het voor herhaling vatbaar.

Landschap
Als je houdt van de natuur en bergen zal Laos je niet teleurstellen. De grond en zandwegen zijn erg droog, maar er is genoeg groen landschap.Ook zijn er veel watervallen in het zuiden bij het Bolaven Plateau die zeker een bezoekje waard zijn.

Tijdens mij busrit van Vang Vieng naar Luang Prabang reden we door de bergen en had ik een prachtig uitzicht. Ik was blij dat ik de dagbus had genomen, want Maxime had de nacht ervoor de nachtbus genomen en dit uitzicht gemist.

Hostels
In de grote steden zoals Vientiane en Luang Prabang zijn genoeg hostels. Ondanks dat veel van hen niet zo ‘schoon en fris’ zijn als de hostels in Cambodja en Thailand, zijn ze wel ideaal om mensen te ontmoeten. In de andere plaatsen (Don Det, Pakse en Vang Vieng) sliep ik in guesthouses. Zoals je zult verwachten, is de sfeer daar minder sociaal en soms erg individualistisch.

Ondanks dat ik maar twee weken in Laos ben geweest, heb ik een leuke tijd gehad daar. Luang Prabang staat nu absoluut in mijn lijst met favoriete steden in Zuidoost Azië.

-> Ben jij ooit naar Laos geweest? Wat vond jij van dit land?


One thought on “My thoughts on: Laos

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s