Travel guide: Luang Prabang, Laos

Luang Prabang is by far my favorite city in Laos. And that is quite funny because during my first night here I felt miserable. However the next day I met some nice people and ended up spending five fun days with them in this city (later I thought that I was probably feeling bad because of the malaria tablets I took….but that is a whole other story?!).
When you walk through this cute little town, you see the French influences in the buildings and restaurants (this is the place for crêpes!). And since 1995 Luang Prabang is even a UNESCO World Heritage Site.

Luang Prabang is zonder twijfel mijn favoriete stad in Laos. En dat is grappig, omdat ik mij me tijdens mijn eerste nacht hier erg slecht voelde. De volgende dag ontmoette ik aardige mensen en uiteindelijk bleef ik vijf dagen (later dacht ik dat ik me waarschijnlijk zo slecht voelde door de malaria tabletten die ik slikte….maar dat is een ander verhaal?!).
Wanneer je door dit leuke stadje loopt, zie je de Franse invloeden in de architectuur en restaurants (dit is de plek voor crêpes!). En sinds 1995 staat Luang Prabang zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

SIGHTS/ ZIEN

– The Traditional Arts and Ethnology Centre (TAEC)
If you are planning a hike in northern Laos or interested in the ethnic groups in Laos, this museum is worth visiting. The musuem opened in 2007 and shows clothing, baskets etc. Since a few years, there is also a TAEC Boutique where you can buy fine hand-crafted items from ethnic minorities. The museum is not very big, there are only four or five rooms, but they give you good information about the ethnic groups.

Wie van plan is een trekking in Noord Laos te doen of geïnteresseerd is in etnische groepen, kan in dit museum kennis opdoen over deze mensen. Het museum is geopend in 2007 en heeft kleding, manden etc. Sinds een paar jaar is er ook een TAEC Boutique waar je handgemaakte spullen kan kopen. Het museum is niet zo groot, er zijn vier of vijf kamers, maar het geeft goede informatie over de etnische groepen.

 – Mount Phu Si
Mount Phu Si is a hill in the center of Luang Prabang and it rises about 150 metres above the city. There is a temple on top of the hill, from there you have a great view of Luang Prabang. Make sure you carry some water with you, because it can be hot.

Mount Phu Si is een heuvel in het centrum van Luang Prabang en het ligt meer dan 150 meter boven de stad. Er is een tempel bovenop de heuvel, vanaf daar heb je een mooi uitzicht op de stad. Zorg er wel voor dat je water bij je hebt, want het kan erg warm zijn.

luangprabang-almsgivingceremony.jpg
– The Alm’s Giving Ceremony
One morning we (the girls in my dorm and I) got up very early to see the Alm’s Giving Ceremony. After sunrise many monks walk the street to gather food. Local people sit on the sidewalk with food and money and the monks walk past them and get that food and money. It was very impressive to see.

Een ochtend stonden wij (mijn kamergenoten en ik) vroeg op om de Alm’s Giving Ceremony te zien. Na zonsopkomst lopen monniken over straat om voedsel te verzamelen. Lokale mensen zitten op de stoep met eten en geld, en de monniken lopen langs hen en krijgen dat eten en dat geld. Het was erg indrukwekkend om te zien.

– Luang Prabang National Museum  & Haw Pha Bang temple
The Luang Prabang National Museum (also known as the Royal Palace Museum) was a little bit of a disappointment. This museum was not very big and has a lot of golden furniture.
On the grounds of this museum you will also find a temple, called Haw Pha Bang. This is a pretty temple, with stairs in the front and palm trees around it.

Het Luang Prabang National Museum (ook bekend als het Royal Palace Museum) was een klein beetje teleurstellend. Dit museum is niet egr groot en heeft veel gouden meubels. Op hetzelfde terrein staat ook de Haw Pha Bang tempel. Deze mooie tempels heeft trappen aan de voorkant en is omringd door palmbomen.

– Wat Xieng Thong
Wat Xieng Thong is one of the most special temples that I have ever seen. The outsides of the buildings are decorated with colorful glass mosaic. This temple was built around 1560 by a Lao King and worth a visit.

Wat Xieng Thong is een van de meest speciale tempels die ik ooit heb gezien. De buitenkant van alle gebouwen zijn gedecoreerd met kleurrijk mozaik. Deze tempel is gebouwd rond 1560 door een Laotiaanse koning en zeker een bezoekje waard.

– Wat Sen (Sensoukharam)
Wat Sen is another temple that I think is worth visiting. The temple has a golden chedi, beautiful golden details and was built in 1718.

Wat Sen is een andere tempel die zeker de moeite waard is. Deze tempel heeft een gouden chedi en mooie gouden details en is gebouwd in 1718.

– Kuang Si Falls
The Kuang Si Falls are about 30 kilometres south of Luang Prabang. Most hostels organise a daytrip to them and my hostel was no exception. The Kuang Si Falls exist of five blueish-green pools. If you come early in the morning, it will be quiet. There is a path and bridges, so walking around these five pools are easy.You can swim in some of the pools. Take care of your personal belongings when you are going swimming!

De Kuang Si Falls liggen op ongeveer 30 kilometer van Luang Prabang. Veel hostels organiseren een dagtrip hiernaartoe en mijn hostel was geen uitzondering. De Kuang Si Falls bestaat uit vijf blauw-groene baden. Als je vroeg in de ochtend komt is het nog lekker rustig. Er zijn paden en bruggen, dus je kunt vrij goed rondlopen bij deze vijf baden. In sommige kun je ook zwemmen. Let wel goed op je spullen als je gaat zwemmen!

laos-livinglandfarm-9– Living Land Farm
The Living Land Farm is a place where you can learn about rice and the proces of ‘making’ it. One of the girls in my dorm mentioned it and we decided to go there with a bunch of people. It was a great experience. You will post a full review about it later.

De Living Land Farm is een plek waar je kunt leren over rijst en hoe het ‘gemaakt’ wordt. Een van de meiden in mijn dorm had het erover en we besloten met een groep mensen uit het hostel hiernaartoe te gaan. Het was een geweldige ervaring. Ik zal binnenkort een volledig artikel hierover posten.

FOOD/ ETEN
So there was this thing called the streetbuffet: a street in Luang Prabang were you can eat streetfood in a ‘all you can eat’- kind of way, which was a very cool (and cheap) experience. I went here with people I met in my hostel and we actually went here three nights in a row for dinner….and the best part? We did not get sick!
In this city there are also a lot of bakeries, where you can eat delicious sandwiches or crêpes. I will also write a seperate post on three of my favorite cafes (Joma bakery cafe, Luang Prabang Bakery and Indigo House Cafe) later.

In Luang Prabang was er iets genaamd het straatbuffet; een straat waar je streetfood kon eten op een ‘all you can eat’ manier, wat een erg leuke ervaring was. Wij (een groep mensen uit mijn hostel en ik) hebben drie avonden achter elkaar hier gegeven….en we zijn er niet ziek van geworden!
In deze stad vind je ook veel cafetjes, waar je heerlijke sandwiches of crêpes kunt eten. Ik zal later nog een artikel posten over drie van mijn favoriete cafe’s (Joma bakery cafe, Luang Prabang Bakery and Indigo House Cafe).

HOSTEL/ SLAPEN
Kounsavan Hostel

The five days I spend in Luang Prabang I stayed at Kounsavan Hostel. This hostel was quite chill; there was a simple common area with picknick-style tables were you could easily meet people and the boys at the reception were kind. My four-persons dorm had no real window and was not fresh, but the pool made up for it! Because it was pretty hot in Luang Prabang, I have spend many hours in the afternoon relaxing by the pool. This hostel also organised daytrips to the Kuang Si Falls and sold busstickets to several cities in Laos and Thailand.

– Kounsavan Hostel
De vijf dagen die ik doorbracht in Luang Prabang sliep ik in Kounsavan ostel. Dit hostel was fijn; er was een simpele gemeenschappelijke ruimte met picknicktafels waar je makkelijk vrienden kon maken en de jongens van de receptie waren vriendelijk. Mijn vierpersoons kamer had niet echt een raam en was niet super schoon, maar het zwembad maakte een hoop goed! Omdat het best heet was, heb ik veel middagen een uurtje of twee bij het zwembad gelegen. Het hostel organiseerde ook dagtrips naar de Kuang Si watervallen en verkocht bustickets naar verschillende steden in Laos en Thailand.


One thought on “Travel guide: Luang Prabang, Laos

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s