My thoughts on: Vietnam

vietnam-mythoughtson.JPGSince I spend one month in Vietnam I wanted to share my thoughts on Vietnam with you. Overall I would say that my experience in Vietnam was great!

I started my trip in Hanoi and I could not have asked for a better city to start in. The fact that it was not a big touristy city but that there was a small backpacker community, made it easy to get used to the whole backpacker-lifestyle. I got out of my comfort zone when I went kayakking in Halong Bay and trekking in Sapa. After that it was time for some culture in Hue and some relaxing (and eating and partying) in Hoi An. Then I got a chance to see the amazing sanddunes in Mui Ne. I ended my trip in Ho Chi Minh City with some historical activities.

Locals
I felt that most locals would just ‘ignore’ you, but not in a bad way. They just do not mind or care, only the motorbike-men will try to talk to you (“Tuk Tuk miss?”). However the younger people (especially the young girls) are pretty curious about us, western people. I can not even tell you how many times young Vietnamese girls would walk up to me and ask for a photo. Apparently it is because of my fair skin, blond hair and light eyes (or so I was told)?!

Also, I was asked once to sit with a group of kids who wanted to practice their English with me: I sat there in between fifteen young Vietnamese and they were asking me random questions (from “How old are you?” to “How do you like Vietnam?”). When I asked them a question back, they laughed because they did not really know how or what to answer. It was a very special experience and it shows they really put in the effort.

The traffic is crazy, especially in Hanoi! Most people there drive scooters and you will see whole families (four or five people including children!) on one scooter! I would advice you to be very careful on the streets, look where you walk and use the trafficlights.

Culture/ History
Vietnam has known aweful wars and I thought it was very interesting to learn about them since I had not heard much about it in school. There are a few museums in Hanoi (Hao Lo Prison museum) and Ho Chi Minh City (the Remnants Museum) that can give you a good idea about time of the wars.
The temples in Vietnam are quiet simple and not as gold and shiny as the ones in Thailand. In Hoi An most religious buildings had a Chinese/ Japanese vibe to them.

Food
Vietnamese food is one of the best in Southeast Asia. So what can you expect? A lot of noodles and noodle soups, pork and vegetables. Click here for my article about Vietnamese food, in which I talk about seven dishes I have tried (including Pho and White Rose).

Landschape
The landscape in Vietnam is varied. In the north (Hanoi, Sapa) it is quite cold and cloudy, with (green) ricefields and even mountains. In the south (from Hoi An down to the Mekong Delta) you will find more sun and beaches, but also more skyscrapers and western influences.

Hostels
When I travelled through Vietnam, I did not know of the app Hostelword, so I used my Lonely Planet to search for hostels. I think the app would have made finding a good hostel much easier. I was happy that I found the Vietnam Backpackers Hostel-chain, so that I had good hostels in Hanoi, Sapa, Hue and Hoi An. Click here for my article about the Vietnam Backpackers Hostel.

Vietnam has a special place in my heart, as the first Asian country I ever visited. It is a great country with activities for every type of person. I hope I will be able to go back to Vietnam someday, because there are still some places I have not been to, like Ninh Binh, Dalat and the Mekong Delta.

-> Have you been to Vietnam? What are your thoughts on this country? Let me know in the comments below 🙂

Omdat ik een maand in Vietnam ben geweest wil ik graag mijn mening over Vietnam met jullie delen. Vietnam is mij goed bevallen!

Ik begon mijn reis in Hanoi en dat bleek een goede stad om te beginnen. Het feit dat het niet zo’n grote toeristische stad was, maar er wel een kleine backpacker-gemeenschap was, maakte het makkelijk om aan het hele backpacker-leven te wennen. Ik ging buiten mijn comfort zone met de kayaktocht in Halong Bay en een trekking in Sapa. Vervolgens was het tijd om wat cultuur op te snuiven in Hue en te relaxen (en eten en stappen) in Hoi An. Daarna zag ik de geweldige zandduinen in Mui Ne. Ik eindigde mijn trip in Ho Chi Minh City met wat historische activiteiten.

Lokale bevolking
Ik had het gevoel alsof de meeste Vietnamezen mij gewoon ‘negeerden’, maar niet op een vervelende manier. Het maakten hen niet uit, alleen de taxi-mannen zullen proberen met je te praten (“Tuk Tuk miss?”). Echter de jeugd (vooral een tiener meisjes) zijn erg nieuwgierig naar ons, westerlingen. Ik werd erg vaak door Vietnamese meisjes aangesproken met de vraag of de met mij op de foto konden. Blijkbaar was dit om mijn lichte huid, blonde haar en lichte ogen (althans dat is mij verteld)?!

Ook werd ik een keer door een groep schoolkinderen aangesproken omdat zij hun Engels met mij wilde oefenen. Ik zat tussen ongeveer vijftien kinderen en zij stelden mij algemene vragen (van ‘Hoe oud ben je? tot “Wat vind jij van Vietnam?”). Wanneer ik een vraag terugstelde, begonnen ze te lachen, omdat ze waarschijnlijk niet wisten hoe ze moesten antwoorden. Het was een erg bijzondere ervaring.

Het verkeer is vreselijk gevaarlijk, vooral in Hanoi! De meeste mensen rijden op een scooter en je ziet hele families (vier of vijf mensen, waaronder kinderen!) op een scooter! Ik adviseer je om erg voorzichtig te zijn op straat, kijk uit waar je loopt en gebruik de verkeerslichten.

Cultuur/ Geschiedenis
Vietnam heeft een paar erge oorlogen achter de rug en ik vond het erg interessant om daarover meer te weten te komen, omdat ik op school daar niet veel van heb meegekregen. Er zijn diverse museum in Hanoi (Hao Lo Prison) en Ho Chi Minh City (the Remnants Museum) die je een goed idee kunnen geven over de tijd van de oorlogen.

De tempels in Vietnam zijn vrij simpel en niet zo goud en glimmend als de tempels in Thailand. In Hoi An waren veel religieuze gebouwen in een Chinese/Japanse bouwstijl.

Eten
Vietnamees eten is een van de beste in Zuidoost Azië. Wat kun je verwachten? Heel veel noedels en noedelsoepen, varkensvlees en groentes. Klik hier voor mijn artikel over Vietnamees eten, waarin ik zeven gerechten bespreek die ik heb geproefd (waaronder Pho en White Rose).

Landschap
Het landschap in Vietnam is erg gevarieerd. In het noorden (Hanoi, Sapa) is het vrij koud en vaak bewolkt, zijn (groene) rijstvelden en zelfs bergen. In het zuiden (van Hoi An naar beneden tot de Mekong Delta) vind je meer zon en strand, maar ook meer wolkenkrabbers en westerse invloeden.

Hostels
Omdat ik tijdens mijn reis door Vietnam nog niet bekend was met de app Hostelworld, gebruikte ik mijn Lonely Planet bij het uitkiezen van hostels. Ik denk dat de app het vinden van een goed hostel een stuk makkelijker had gemaakt. Ik was blij dat ik de Vietnam Backpackers Hostel-keten vond, waardoor in goede hostels in Hanoi, Sapa, Hue en Hoi An had. Klik hier voor mijn artikel over het Vietnam Backpackers Hostel

Vietnam heeft een speciaal plekje in mijn hart, omdat het het eerste Aziatische land is die ik heb bezocht. Het is een geweldig land met voor elk wat wils. Ik hoop dat ik de kans krijg om een keer terug te gaan naar Vietnam, omdat er nog een aantal plekken zijn waar ik nog niet ben geweest, zoals Ninh Binh, Dalat en de Mekong Delta.

-> Ben jij in Vietnam geweest? Wat vind jij van dit land? Laat het mij weten in de comments 🙂


3 thoughts on “My thoughts on: Vietnam

  1. I always feel a bit bemused when people ask me to be in a photo with them. Not something you ever get used to! I’m glad you enjoyed Vietnam, I think it’s a great introduction fo Asia and I’m sure you’ll have many more adventures in the region 🙂

    Liked by 1 person

  2. I love Vietnam, but it is an overwhelming place sometimes! After a year of living and working in Hanoi I was really sick of the pollution, chaos and traffic but I do miss the energy of the city and the people. There are some incredibly beautiful, unspoilt places in the northern countryside to discover too. I’m glad you enjoyed your time in Vietnam!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s