Travel guide: Free things to see in Antwerp, Belgium

After reading an article about how easy it was to travel in Europe by train, I looked online to see which cities were accessible from my city. It turned out that Belgium was less than 4 hours away. I decided to plan a trip to Antwerp, because it was the nearest Belgium city. After doing a little research, I booked a hotel, bought a little guidebook and spends not as much time prepping as I would have liked. A week before the trip, I told my mom about it and she decided to come along.
We arrived
in Antwerp on Thursday afternoon and stayed for two nights. On Saturday afternoon we took the train back to the north of The Netherlands.
Instead of posting “what we did on day 1, 2 and 3” I decided to divide it into three other blogposts, about free sights, paid sights and food.
Here are the free sights that we visited.

travelguide-antwerp,belgium-centraalstation (2) travelguide-antwerp,belgium-centraalstation (1)
– Antwerp Central trainstation
One of the first sights many tourists will see is the Central trainstation. Apparently it is one of the most pretty trainstations in the world- and I have to agree, it is very impressive. Not only the inside is interesting, the outside is even more beautiful.

travelguide-antwerp,belgium-meir (1) travelguide-antwerp,belgium-meir (2)
– Meir

The Meir is the big shopping street. Expect stores like Primark, Zara and H&M. Since window-shopping and trying things on are free, I thought could be in this article.
But do not forget to enjoy the architecture of the buildings, most stores are in “old” buildings and are lovely decorated.

travelguide-antwerp,belgium-grotemarkt (1) travelguide-antwerp,belgium-grotemarkt (2)
– Grote Markt

The Grote Markt is a square in the centre of Antwerp. Around this square you will find loads of cute buildings. Nowadays most of them are restaurants and bars.
In my mind I though the Grote Markt would be bigger, but it was pretty nonetheless.

– Promenade along de Schelde
Antwerp is near a river called de Schelde. There is a wide promenade along the river, where you can walk along, sit on a bench and enjoy the view.

Plantentuin
In the middle of the city is the “Plantentuin”. It is a garden with loads of flowers and bushes. There was even a garden with cactuses, which was very cool. The Plantentuin is perfect if you want to escape the busy city centre for a little while.

travelguide-antwerp,belgium-mas (2) travelguide-antwerp,belgium-mas (3)
– MAS (Museum aan de Stroom) viewpoint
The MAS is a museum with 10 floors. On the topfloor is a viewpoint, which is free.
From here you have a lovely view over the city of Antwerp.

-> Do you know of any more free sights in Antwerp? Let me know in the comments.

Na het lezen van een artikel over hoe makkelijk het is om door Europa te reizen met de trein, keek ik online naar welke steden vanuit mijn stad bereikbaar waren. Toen bleek dat België minder dan 4 uur met de trein was, besloot ik een trip naar Antwerpen te boeken. Na wat research boekte ik een hotel, kocht ik een kleine reisgids en voor meer voorbereiding had ik niet veel tijd. Een week voor mijn trip vertelde ik mijn moeder erover en besloot ze mee te gaan.
We arriveerden in Antwerpen op donderdagmiddag en bleven voor 2 nachten. Op zaterdagmiddag namen we de trein terug naar Noord-Nederland.

In dit artikel vertel ik welke gratis bezienswaardigheden we hebben gezien

– Antwerpen Centraal station
Een van de eerste bezienswaardigheden die toeristen zien in het Centraal station. Blijkbaar is het een van de mooiste treinstations in de wereld en ik snap dat wel, het gebouw is erg indrukwekkend. Niet alleen de binnenkant is interessant, de buitenkant is ook prachtig.

– Meir
De Meir is de grote winkelstraat met winkels als Primark, Zara en H&M. Aangezien windowshoppen gratis is, noem ik het in dit artikel.
Vergeet tijdens het winkelen ook niet de gebouwen te bekijken, veel winkels bevinden zich in oude gebouwen en deze zijn prachtig.

– Grote Markt
De Grote Markt is een plein in het centrum van Antwerpen. Om dit plein bevinden zich veel mooie gebouwen, de meeste zijn nu restaurants of bars. Ik had gedacht dat dit plein groter zou zijn, maar het was toch wel mooi.

– Boulevard langs de Schelde
Antwerpen ligt aan de rivier de Schelde. Er is een wijde boulevard langs de rivier, waar je overheen kan lopen, kan zitten op een bankje en kan genieten van het uitzicht.

– Plantentuin
In het midden van de stad is de Plantentuin. Het is een tuin met veel bloemen en struiken en er is zelfs een tuin met cactussen. Het is de perfecte plek voor een pauze als je even de drukte van de stad achter je wilt laten.

– MAS (Museum aan de Stroom) dak
Het MAS (Museum aan de Stroom) is een museum met 10 verdiepingen. Op de bovenste verdieping is een dak, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. En het mooiste? Het dak is gratis.

-> Ken jij nog meer gratis bezienswaardigheden in Antwerpen? Laat ze achter in de comments.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s